tisdag 20 april 2010

Björn Elmbrandt pratade om medias falskspel på Vänsterhörnan i Borlänge

Ikväll, den 19:de April var det ett mycket trevligt och bra föredrag av Björn Elmbrandt på Vänsterhörnan i Borlänget. Jag vet faktiskt nästan ingenting om honom sedan innan och inte presenterade han sig så noga heller utan höll sig till ämnet han verkade vara kunnig inom och brann inom. Och det var mycket bra, mycket flyt i hans föreläsning.

Han berättade om högerpartierna och det mediala spel som pågår när det gäller dem. Alltså att Alliansen låtsas vara mer Vänster och solidariska än de är. Att mänskor ofta är lättlurade.

Att de vänder kappan efter vinden. Först så skulle de införa Arbetslinjen och beskatta de som inte arbetade mycket mer och sänka skatterna för den arbetande befolkningen betydligt. Men nu inför valet ska de väl försöka fjäska in sig hos pensionärerna. Men genom att de ska få betala mindre skatt så blir det också mindre pengar till vård och omsorg.

Anders Borg hade visst dragit in löftet om ett antal miljarder i tillskott till kommunerna 2011. Vilken siffra minns jag inte riktigt. Möjligt att det var 17 miljarder? Enligt en rapport i Mars från Konjukturinstitutet så skulle kommunerna -enligt Anders Borg- finansministern - kommunerna ha fått en bättre ekonomi. Men han hade bara tagit med första meningen i rapporten. För i rapporten hade det stått att kommunerna skulle hålla sig över ytan eller liknande ENBART om de fick det där tillskottet som var utlovat till nästa år.

Det blev diskussioner efter föreläsningen. Bla flyt. Bra dialoger. Bland annat så ansåg många att det enda samhällsprogram på TV med kvalité som sänds numera och som inte är manipulerande är Uppdrag Granskning. Det var någon som sa- jag minns inte riktigt - att med 30 sådana program i veckan så skulle nog mänskor bli mer medvetna och diskussionerna skulle komma igång i samhället om folk såg på dem.

Centerpartiet var det många som trodde att de är på stark tillbakagång. Att de tappat väljare tex. på landsbygden och av flera andra anledningar. Att de tappat sin ideologi.

En rolig sak i Vänsterhörnans kök var att det låg en disktrasa med en bild på Centerpartiets partiledare Maud Olofsson med en text ´till er hushållsnära tjänst´tror jag det stod på den. Klurigt!

Dessa cafékvällar är verkligen jättebra och av hög samhällelig och kulturell kvalité!!!

1 kommentar: