söndag 1 januari 2012

Alldeles för få som är ute och leker

Det finns på många håll – för det mesta gula- skyltar med varning för trafikanter att det kan finnas lekande och levande barn på vägen. Dock har dessa skyltar blivit allt färre de sista årtiondena liksom de lekande barnen som syns ute. Någonstans har jag nyligen sett en dylik skylt någonstans i Borlänge kommun med ´Levande barn-än så länge´. Vid Skärsjö bro möjligen?

Är barnen utdöda fast det fötts så många fler på senare år och dagisplatserna inte räcker till? Inte ens på helger eller kvällar syns några barn ute så ofta som tex. på 1970- och 80-talen. Är alla hemma och inne sittande framför datorer eller iväg på olika inomhusaktiviteter? Varför ser man knappt några barn ens som leker ute när det kommit en massa snö?

Tycker de inte det är härligt att komma ut och leka och få frisk luft, motion och upptäcka världen eller är det föräldrarna som inte släpper ut dem?

Borde inte den fysiska miljön stimulera även vuxna att leka utomhus tex. i hyreshusområden? Borde man inte göra klätterväggar med såna där steg på utsidorna av hyreshusen för de som bor en eller flera våningar upp så de kan klättra upp och in genom fönstren som alternativ till hiss- och trappförflyttningar? Givetvis med säkerhetslinor och grindar man kan låsa på vägen så man kan hindra otillbörliga tex. presumtiva tjuvar att klättra in genom fönster och balkongdörrar.

Kan man inte göra vuxenlekplatser i bostadsområden osv. tex. med klätteranordningar som är tillräckligt stora och stabila för vuxna att klättra i? Även kojor som är handikappanpassade uppe i träd tex. för äldre personer som är mer frusna av sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar