måndag 30 januari 2012

Äldre utvecklar elallergi då de flyttat till äldreboenden

För bara några dagar sedan kom det senaste numret av tidningen Vänsterpress ut. Det är en medlemstidning för medlemmar i Vänsterpartiet. I denna tidning var en mycket intressant artikel som handlade om att många äldre personer börjar utveckla elallergi då de flyttar till äldreboenden – fast de inte haft elallergi innan. Det är verkligen inte att undra på för de blir väldigt utsatta för olika typer av strålning och el i form av trådlösa larm, massor med trådlösa telefoner och diverse apparater. Dessutom borde de ju vara extra utsatta och känsliga för att utveckla sådana symptom därför att de redan är i dåligt fysiskt skick och ofta får undermålig mat och äter massor med mediciner.

Skribenten efterlyste strålningsfria boenden som också är elsanerade. Det här är ett problem som jag tror kan bli värre och värre. Man kan inte lösa det genom att stoppa huvudet i sanden och tro att en massa teknik och övervakningsutrustning ska lösa alla problem med åldringar som behöver omfattande vård och omsorg. Sannolikt ökar dessa åldringars symptom och sjukdomar på det viset. Dessutom så kan en hel del av olika symtom som vård- och omsorgspersonal får i dessa boenden bero på dessa höga strålningar i miljön.

Jag tog upp temat och lite sammanfattning av artikeln i ett forum på internet som är för att utveckla och förbättra åldringsvården. Fast jag var saklig och bara ville ta upp ämnet verkade det vara allvarlig tabu och mitt inlägg togs bort och jag fick en kommentar om att elallergi inte är vetenskapligt bevisad.

Det var inte fibromyalgi tex. inte för så länge sedan och många mådde oerhört dåligt av det och togs inte på allvar. Men det problemet är inte helt löst ännu men det är i alla fall en vedertagen diagnos numera. Jag tycker det är omänskligt grymt att inte ta mänskors symptom och problem på allvar även fast den s.k. inte är vetenskapligt bevisad. Men det verkar finnas vissa vetenskapliga bevis också så jag vet inte om man kan säga att det inte är vetenskapligt bevisat. Det finns oerhört stora ekonomiska intressen inom tex. mobiltelefonen och trådlösa nätverk, övervakningsutrustning osv. och antagligen gör de allt för att bevis för att sådana skador inte kan uppkomma.

Nya diagnoser kommer hela tiden och ignorera enskilda personers lidanden som ibland kan vara mycket stora är fruktansvärt nonchalant.

Ska man i sådana grupper bara bry sig om åldringar som har ´rätt´sorts sjukdomar och funktionshinder?

Jag fick frågan hur man ska lösa det här med att bygga och driva elsanerade äldreboenden. Det borde ju kunna gå att ordna på något vis. Där kanske även elallergiska anställda kunde jobba eller det skulle förebygga elallergi mot personal som kanske skulle få det i  en annan miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar