fredag 11 november 2011

Inget förbud av fotografering av patienterna inom Landstinget i Dalarna ännu

På sistone har det blivit förbjudet att fotografera och filma inne på sjukhus för patienter - för att skydda patienterna och personalen sägs det - inom några landsting i Sverige. Dock är det inte förbjudet i Dalarna ännu. Hoppas innerligt att det där förbudet upphävs i hela landet!

En sak är ju om tex. patienter och besökare fotograferar tex. andra patienter i sårbara situationer  och sedan tex. publicerar det på internet. Men vad jag förstått så är sådan publicering redan förbjuden via andra lagar.  Men det är helt horribelt att inte få fotografera tex. sig själv när man är inlagd, miljön, hur man sett ut under olika skeden av skador osv. Det kanske är väldigt betydelsefullt för patienten själv. Dumt också att föräldrar måste be om tillåtelse att fotografera sina nyfödda barn inom lanstingets vårdinrättningar.

Svårt också att hålla koll på sådan fotografering i dagsläget då de flesta har mobiler med kamera och att man numera måste ha med egen mobil när man ligger på sjukhus för att kunna ringa sina anhöriga och så vidare utanför sjukhusen.

Är man rädd för att missförhållanden och vanvård på vårdinrättningar, smutsiga toaletter osv. ska visas upp och avslöjas i dessa sparivertider - är det det som är anledningen till fotoförbudet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar