lördag 26 november 2011

Aktuellt om Säterbostäder

Enligt Göran Johansson som sitter med i Säterbostäders styrelse som representant för Vänsterpartiet så gör Säterbostäder bara 2 % vinst nu och man måste egentligen göra 5 % vinst enligt en ny lag från regeringen/riksdagen. Så man ser nu över hur man både kan få in mer pengar och kan spara på vissa områden. Kanske man måste höja hyrorna en hel del. Många lägenheter är i akut behov av renovering också samtidigt som det finns väldigt få lägenheter lediga för uthyrning och man behöver bygga nytt men har inte råd med det i dagsläget.

Enligt Lennart Eriksson, vd för Säterbostäder finns det bara två hus inom Säterbostäders lägenhetsbestånd som har komposter. På gården på Hampgränd i Mora By där en hyresgäst har huvudansvaret för komposten. Och en kompost vid dagisen längst bort på Trastgränd på Åsen i Säter som sköts av förskolepersonalen. Man har inga planer på att anlägga fler komposter.

Man har inga planer på att producera egen el till exempel via solfångare eller att hyresgäster ska få sätta upp solfångare på taken och producera egen el. Man har inte heller några planer på att köpa in gatlampor som har sina egna solceller och som bara tänds när någon passerar dem via en rörelsevaktgrunka.

Man har inga generella regler för hur hyresgäster får anlägga och bedriva odlingar i närheten av hyresfastigheterna och om hyresgästerna måste bekosta det själva eller om Säterbostäder bekostar det, utan det tas upp i varje enskilt fall.

4 kommentarer:

  1. Det märks att Säterbostäder inte har några regler för Hyresgästerna ang hur det får skräpas ner i utemiljöerna. Man får ha det hur som helst.

    SvaraRadera
  2. Odlingar förbättrar ju och gör ju bostadsområdena mycket, mycket vackrare och hemtrevligare och skapar en sundare miljö generellt sett. Det borde inte byggas flerfamiljsfastigheter för tätt eftersom man bör ha plats nära intill där man bor att odla sin föda. Snart tar oljan slut och då kan man inte lita på att det finns drivmedel till lantbrukarnas maskiner eller till transporter hem av livsmedel. Snart finns det inget annat att välja på om man ska bo kvar i hyreshus - odla där man bor eller svälta ihjäl. De här frågeställningarna har vi tagit upp i studiecirkeln Klimatsmarta Hushåll i Säter för att ta reda på vad det är för regler som gäller idag och förslag till politikerna mfl. så att man kan förbättra miljöarbetet inom bland annat Säterbostäder.

    SvaraRadera
  3. Det behöver inte se skräpigt ut för det. Man kan ha det fint ändå för allas trevnad!!

    Det ska skötas också. Det kan vara nog så jobbigt!

    SvaraRadera
  4. Om man odlar enligt permakultur samarbetar växterna med varandra och lever mycket mer naturligt och behöver betydligt mindre skötsel och utrymme än konventionell odling. Permakultur är bäst att odla med i tättbebyggda områden och praktiseras även i mångmiljonstäder. Dessutom skulle det behövas en del uthus osv. att sätta in redskap och andra tillbehör i så de inte blåser iväg tex. vid storm. Kala gulnade gräsmattor som klipps för ofta av Säterbostäder, enstaka fula träd och buskar osv. är verkligen inte en trevlig utemiljö!!!Och de vanliga buskar och träd som planteras skulle lätt kunna bytas ut till frukt- och bärbuskar så de kan ge föda också.

    SvaraRadera