onsdag 9 november 2011

Föredrag om konst med Dag Franzén på Fornby Folkhögskola

Onsdagen  den 9:de November arrangerades återigen ett föredrag som var gratis med gratis fika till för allmänheten i Fornby Folkhögskolas Storstuga i södra delen av Borlänge.

Det var mycket trevligt, intressant och fängslande. Föredragshållaren den här gången var Dan Franzén som är verksam som lärare på konstlinjen på samma skola.

Han visade bildspel på sina konstverk. Mest etsningar bland annat på aluminium. Han berättade om en del tekniker med olika kemiska ämnen på olika plattor av olika metaller och hur man tröck och strök på färger i flera olika omgångar. Men jag minns ej alla detaljer av detta då jag inte har någon erfarenhet av att syssla med just sådant själv. Ibland har han suttit i dåligt ventilerade utrymmen och blivit sjuk av diverse giftiga kemikalier i luften under sina konstnärsutövningar.

Dom flesta bilderna var  roliga och kul och många hade tema kanoter, ekor och fiskar då han själv har ett stort intresse för flugfiske. Han hade också många bilder på sig och sin bror så de badade i samma zinkbadtunna. Återkommande tema var också en pojke klädd i kungakrona. Han har också klippt ut en del bilder som han etsat i något bildprogram och klistrat in digitalt dessa konstverk i riktiga foton med roliga resultat.

Han berättade också en del episoder från sitt liv, både privat och yrkesmässigt.

Han visade också en del böcker han varit med och skapat. Bland annat hade han gjort en tjock diktbok med Birgitta Lillpers som skrivit dikterna och han hade gjort etsningarna och böckerna hade gjorts med gammaldags handgjord stil rätt igenom bland annat med inbundna omslag.

Många av hans konstverk har sålts till olika landsting.

Det är väldigt vackert inne på Fornby Folkhögskola. Bland annat blommade en slags hängkaktus så vackert i fönstret. Bild på den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar