onsdag 30 november 2011

Byggnation av ny industribyggnad i Mora By i Gustafs

Sedan i våras har det avverkats och grävts mellan Räddningstjänsten och Stjärnkötts lager på Färdvägen i Mora By i Gustafs. För ca 1 månad sedan sattes ett högt metallstaket med 3 lager taggtråd ovanför upp kring denna tomt som är ungefär som en ordinarie villatomt.

En städfirma som även har annan typ av verksamhet håller på att byggas där. Det har grävts extra mycket där med 2 olika grävskopor den senaste veckan och dessutom håller en slags grund på att anläggas där.

tisdag 29 november 2011

Sören Nyström och Anders Öckerman höll föredrag på Vänsterhörnet i Borlänge

Måndagen 28 November 2011 var det föredrag- hela två stycken, på Vänsterhörnet i Borlänge. ABF var medarrangör. Men hade för ovanlighetens skull inte någon anställd representant på plats. Utan det var Ragnhild Pohanka som presenterade och avtackade föredragshållarna och höll ordning på dem bra så det fanns väl avvägd tid för deras föredrag och frågestunder efteråt och en mikroliten fikapaus i mitten.

Föredragshållarna var Sören Nyström, som jobbar på Miljökontoret i Borlänge och den andra var Ragnhilds son, Anders Öckerman som är Skogshistorieexpert samt Jägmästare.

Sören Nyström och flera i publiken har kämpat för Borlänges miljö under många år och berättade en del gemensamma minnen. Han började dock med 1890-talet då ingen av de närvarade hunnit födas. Men att det var en väldigt dålig miljö i Borlänge då där det inte fanns några gemensamma avloppssystem eller vattenledningar utan att alla gårdar hade sin egen brunn på bakgården och att avloppen bland annat gick ut i dikena och Dalälven. Den värst utsatta avloppsgatan i alla fall i centrum föreföll på den tiden ha varit Vattugatan där vi befann oss för där blev det ofta äckliga översvämningar och stank.

Ju mer produktion det blev i Domnarvets Järnverk desto mer utsläpp blev det bland annat flera ton hydraulikolja som rann ut i Dalälven och orsakade regnbågsskimmer på vattenytan. Kopiösa mängder gifter släpptes ut i luften med rosa och rödaktiga moln som följd. Sedan 1980 ungefär så har det minskats ned oerhört mycket.

I slutet av 1800-talet så var vissa hyresbostäder bland annat i Hushagen i uselt skick. Det var stor bostadsbrist och man byggde dessa hus alldeles för snabbt så man inte hunnit låta timret torka. Sedan sprack timret och blev både dragigt och mögligt när familjerna väl flyttat in där.

Det pratades om att uppvärmningen av husen i Borlänge kommun är väldigt effektiv med lite spill men att det är enorma mängder utsläpp från trafiken bland annat lastbilar och långtradare i stan.
 
Många av de närvarande ansåg att miljöfrågor fortfarande anses kontroversiellt att ta upp i kommunpolitiken fast tex. Miljöbalkens praktiska tillämpning gjort mycket gott.

Anders Öckerman pratade mer generellt om miljön och ansåg att det både var negativt att vara för positivt inställd och köra med domedagsprofetior om miljön. Många katastrofscenarier vi fått serverade för några årtionden sedan har inte blivit verklighet.

Han trodde att råttorna och hajarna kanske var mer framgångsrika arter på Jorden än mänskorna och att vi kan lära av dem på olika mer anpassade sätt. Hajarna är effektiva med att sluka allt i sin väg och råttorna genom sin diskretion, anpassningsförmåga och intelligens.

Anders trodde att vi måste börja odla mer i närmiljön tex. i trädgårdar för att överleva framöver.

måndag 28 november 2011

Julskyltningen i Borlänge Centrum 27 November 2011

Första Advent- som också är Kattens Dag- söndagen den 27:de November – var det julmarknad i Borlänge centrum. Till en början var det lite halvfullt med folk men det började verkligen droppa av med folk kring klockan 17.30 då det började ösregna – sedan bli snöblandat regn för att övergå i rent snöfall – för övrigt de första snöflingor jag sett sedan i våras.

Jag var inte runt på alla arrangemang. Såg en skymt av ponnyaktiviteter i Liljeqvistska Parken och blev bjuden på glögg inne på Geologiska Museet där intill. Där har de gjort om en del, tagit upp en dörr på nedervåningen m.m. De sålde schokladstenar, en slags godisar jag ej sett förut. Fanns en del stenar och stensmycken till försäljning och utdelning av gratis broschyrer av diverse slag om stenar och mineraler bland annat.

Jag hörde en liten aning på jultal av ett av Borlänges kommunalråd – de verkar ha en hel skock av dem. Varför har Säter bara ett ordinarie kommunalråd som jämförelse? Jag tror han hette Jan Bohman. Var väldigt slätstruket tal men bra att han tog upp frågan om att det finns allt fler fattiga barnfamiljer. Men han höll inget tal om hur det blivit så och vad man kan göra åt det.

En kvinnlig smed stod och smidde några slags krokar under bar himmel vid hörnet av Jussi Björlings Torg så gnistorna yrde i kastvinden. Hon trampade på någon pedal så att det blåste på elden underifrån.

Det var presentation av Luciakandidaterna i samma stund som ösregnet verkligen tog fart. Inte precis någon julstämning att tala om just då. Sedan sjöng Petra Kvännå med sin fantastiska röst på samma scen på Jussi Björlings Torg. Sedan blev hon ackompanjerad av en skicklig kör med bara kvinnor och en äldre man klädda i långa vinröda dräkter- som hette Borlänge Kommuns Friskvårdskör Friska Vibbar som hon även dirigerade. Jag tror de gjorde ett förkortat program för dom frös så hemskt och det var nog bara runt 20 personer kvar i publiken då varav hälften stod under taket till en Thairestaurang.

Foto på julljusslingor över Målargatan illustrerar denna artikel.

lördag 26 november 2011

Aktuellt om Säterbostäder

Enligt Göran Johansson som sitter med i Säterbostäders styrelse som representant för Vänsterpartiet så gör Säterbostäder bara 2 % vinst nu och man måste egentligen göra 5 % vinst enligt en ny lag från regeringen/riksdagen. Så man ser nu över hur man både kan få in mer pengar och kan spara på vissa områden. Kanske man måste höja hyrorna en hel del. Många lägenheter är i akut behov av renovering också samtidigt som det finns väldigt få lägenheter lediga för uthyrning och man behöver bygga nytt men har inte råd med det i dagsläget.

Enligt Lennart Eriksson, vd för Säterbostäder finns det bara två hus inom Säterbostäders lägenhetsbestånd som har komposter. På gården på Hampgränd i Mora By där en hyresgäst har huvudansvaret för komposten. Och en kompost vid dagisen längst bort på Trastgränd på Åsen i Säter som sköts av förskolepersonalen. Man har inga planer på att anlägga fler komposter.

Man har inga planer på att producera egen el till exempel via solfångare eller att hyresgäster ska få sätta upp solfångare på taken och producera egen el. Man har inte heller några planer på att köpa in gatlampor som har sina egna solceller och som bara tänds när någon passerar dem via en rörelsevaktgrunka.

Man har inga generella regler för hur hyresgäster får anlägga och bedriva odlingar i närheten av hyresfastigheterna och om hyresgästerna måste bekosta det själva eller om Säterbostäder bekostar det, utan det tas upp i varje enskilt fall.

fredag 11 november 2011

Inget förbud av fotografering av patienterna inom Landstinget i Dalarna ännu

På sistone har det blivit förbjudet att fotografera och filma inne på sjukhus för patienter - för att skydda patienterna och personalen sägs det - inom några landsting i Sverige. Dock är det inte förbjudet i Dalarna ännu. Hoppas innerligt att det där förbudet upphävs i hela landet!

En sak är ju om tex. patienter och besökare fotograferar tex. andra patienter i sårbara situationer  och sedan tex. publicerar det på internet. Men vad jag förstått så är sådan publicering redan förbjuden via andra lagar.  Men det är helt horribelt att inte få fotografera tex. sig själv när man är inlagd, miljön, hur man sett ut under olika skeden av skador osv. Det kanske är väldigt betydelsefullt för patienten själv. Dumt också att föräldrar måste be om tillåtelse att fotografera sina nyfödda barn inom lanstingets vårdinrättningar.

Svårt också att hålla koll på sådan fotografering i dagsläget då de flesta har mobiler med kamera och att man numera måste ha med egen mobil när man ligger på sjukhus för att kunna ringa sina anhöriga och så vidare utanför sjukhusen.

Är man rädd för att missförhållanden och vanvård på vårdinrättningar, smutsiga toaletter osv. ska visas upp och avslöjas i dessa sparivertider - är det det som är anledningen till fotoförbudet?

onsdag 9 november 2011

Föredrag om konst med Dag Franzén på Fornby Folkhögskola

Onsdagen  den 9:de November arrangerades återigen ett föredrag som var gratis med gratis fika till för allmänheten i Fornby Folkhögskolas Storstuga i södra delen av Borlänge.

Det var mycket trevligt, intressant och fängslande. Föredragshållaren den här gången var Dan Franzén som är verksam som lärare på konstlinjen på samma skola.

Han visade bildspel på sina konstverk. Mest etsningar bland annat på aluminium. Han berättade om en del tekniker med olika kemiska ämnen på olika plattor av olika metaller och hur man tröck och strök på färger i flera olika omgångar. Men jag minns ej alla detaljer av detta då jag inte har någon erfarenhet av att syssla med just sådant själv. Ibland har han suttit i dåligt ventilerade utrymmen och blivit sjuk av diverse giftiga kemikalier i luften under sina konstnärsutövningar.

Dom flesta bilderna var  roliga och kul och många hade tema kanoter, ekor och fiskar då han själv har ett stort intresse för flugfiske. Han hade också många bilder på sig och sin bror så de badade i samma zinkbadtunna. Återkommande tema var också en pojke klädd i kungakrona. Han har också klippt ut en del bilder som han etsat i något bildprogram och klistrat in digitalt dessa konstverk i riktiga foton med roliga resultat.

Han berättade också en del episoder från sitt liv, både privat och yrkesmässigt.

Han visade också en del böcker han varit med och skapat. Bland annat hade han gjort en tjock diktbok med Birgitta Lillpers som skrivit dikterna och han hade gjort etsningarna och böckerna hade gjorts med gammaldags handgjord stil rätt igenom bland annat med inbundna omslag.

Många av hans konstverk har sålts till olika landsting.

Det är väldigt vackert inne på Fornby Folkhögskola. Bland annat blommade en slags hängkaktus så vackert i fönstret. Bild på den här.

måndag 7 november 2011

Om statarliv på Yttre Heden, fattighjon och lite annat i 1800-talets Säter

Den gångna Allhelgonahelgen har en hemsida för släktforskning, www.ancestry.se haft sina stora arkiv öppna gratis för vem som helst. Alla Sveriges Kyrkböcker bland annat. Och en del arkiv som Svenskas utvandring till USA genom åren och fler arkiv. Dock hann jag inte kolla upp något med utvandring men hann titta lite i kyrkböckerna.

Jag är i princip nästan helt novis gällande egen arkiv-släktforskning och har bara kollat väldigt lite i kyrkboksmikrofilmer och det bara för flera år sedan. Men nu lyckades jag på egen hand finna hela 3 st. föräldrapar i rakt nedstigande led med mina släktingar, ett föräldrapar på farmors sida och 2 på farfars, alla dessa var födda kring år 1800 eller i slutet av 1700-talet. Eftersom en del av mina släktingar redan påbörjat släktforskningen en hel del så hade jag mycket att utgå från också som gjorde det åtskilligt lättare.

Ett av föräldraparen var föräldrar till bonden Anders Larsson som bodde och hade gård i Nyhyttan i Silvbergsområdet. De kom från Mårtensgård.

Jag lyckades också finna lite fakta gällande min anmoder och anfader inom närmare områden i Sätertrakten inom husförhörslängderna.

Min farmors far Axel Sjöström- född Eriksson och trä- och byggnadsarbetare i vuxen ålder (på äldre dagar bodde han i en lägenhet som sedan blev taxistation på den plats där kulturhörnan på Säters bibliotek nu ligger) hade 8 syskon, han var näst yngst, och bodde bland annat ett tag på ´Nybygget Tallbo`i Kullsveden runt år 1890. Alla hans storasystrar har flyttat åt olika håll. Han bodde där med sina föräldrar och några bröder, men åtminstone en broder har hunnit dö. Axel hade förträfflig förståelse i kristendomskunskap stod det.

Om jag förstod saken rätt så hörde en äldre man till hushållet också eller bodde precis där intill, han var i 70-årsåldern och kallades fattighjon.

Min farfars mor växte upp i Banvaktarstugan i Nedre Stubbersbo i Bispberg. Stugan står kvar fortfarande. När jag läste husförhörslängden där var det ganska så rörigt skrivet med bläckklumpar och det var en liten aning svårt att förstå vilka som verkligen tillhörde hushållet. Maria Eriksson hette min farmors mor och var i tonåren när denna husförhörslängd skrevs ned. Hon var bara godkänd inom kristendomskunskap. Hennes pappa hade dött men mamman och några av syskonen bodde kvar. Helt klart hade de en annan tonåring inneboende, en kille med ett helt obesläktat namn som det stod några kommentarer om ´förståndet´och att han var ídiot´- i kolumnen om ´lyten´. Troligtvis utvecklingsstörd. Det stod också att den äldre kvinna i 90-årsåldern med också ett helt annat efternamn bodde där, troligen i samma hus, som skulle ha blivit dömd för stöld.
 
Bodde dessa äldre och s.k. fattighjon och de med s.k. lyten i dessa familjer under lång tid eller vistades dom bara tillfälligt där under några veckor under s.k. sockengång eller rotegång eller vad det nu hette? Istället för socialbidrag, äldre- och handikappomsorg så fick ju de olika hushållen ta emot och ge dessa personer mat och husrum och de som bodde inneboende fick jobba så gott de kunde. Vilket fruktansvärt liv och vad rörigt och vilket kaos det troligen blev med bland andra senila äldre personer och personer med utvecklingsstörning som skulle behöva trygghet och stabilitet om några!!! De var ju helt utelämnade till de olika familjerna och hushållen de kom till. Och kunde ofta bli utnyttjade. Och vad hände om de olika familjerna som skulle ta hand om dem kanske själva var sjuka, inte hemma eller inte ens hade mat eller husrum, sängplatser osv. nog till sin egen familj? Kanske det finns att söka mer i Säters kommunarkiv.

Måste vara svårt också för de som släktforskar eller forskar på annat sätt om de som fick flacka runt mellan olika hem och familjer att ta reda på var de bodde kanske och hur de hade det.

Men det var inte bara funktionshindrade och äldre utan anhöriga som kunde ta hand om dem som levde ett kringflackande liv. Axels föräldrar var statare bland annat på Yttre Heden och flackade runt överallt och alla 9 barnen var födda på olika orter där de hade bott för tillfället.