fredag 22 april 2011

Föredrag om de arkeologiska utgrävningarna hos Stig Hansson i Jönshyttan på Säters Biblioteks Kulturhörna


Onsdagen den 20:de April 2011 klockan 18.30 var det föredrag om utgrävningarna  om familjen Stig Hansson i Jönshyttan som nog gjordes förra året. Föredraget hölls av en gubbe med skägg som jag inte visste namnet på som pratade redigt och bra och höll sig till ämnet.

Av Länsantikvarien hade man fått tillstånd att gräva ut ett fem gånger tre meter stort område i den gamla husgrunden. Dock fick man absolut inte flytta på några grundstenar alls. Själva byggnaden har långt tidigare flyttats till Säters Kungsgård. Ursprungsbyggnaden i Jönshyttan som de grävt ut var från 1400-talet. Huset var ovanligt stort på den tiden, tio gånger tjugofem meter. Vanligtvis hade hus bara ett rum och kök och att man vanligtvis bara bodde i köket där det fanns eldstad i alla fall under de kallare årstiderna.

Stig Hansson var väldigt rik och ägde 40 gårdar som efter hans och hans hustrus död lades beslag på av kung Gustav Vasa. Stig och hans hustru var motståndare till Gustav Vasa som lät avrätta dem. Stigs dotter Karin Stigsdotter var ju gift med ägaren till Ornässtugan och räddade ju livet på den dåvarande kungen genom dasset i Ornässtugan. Stig Hansson var Bergsman och chef över Silvbergs gruva.

På den tiden, runt år 1500 fanns inte Säter och det verkade inte ha bott några mänskor där Säters centralort nu finns.

Man hade funnit en pilspets i utgrävningarna som verkade vara tillverkad för att genomtränga harnesk och därför borde ha varit från medeltiden. Man fann också mycket ben efter havsfisk såsom torsk. Det verkade som om man åt betydligt mer havsfisk än insjöfisk. Verkade som man saltade eller torkade fisken. Avträde kastade man ut genom fönstret och genom förstubron och högar av skräp fanns i huset mest mot väggarna.

Det var väldigt stor skillnad mellan de fattiga och rika och de som bestämde och inte bestämde och de som inte hade så mycket pengar inte hade så mycket att säga till om på den tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar