lördag 23 april 2011

Politisk satir på högsta nivå - filmen Bruno!

Jag har nyligen sett filmen Bruno, med Sacha Baron Cohen som också spelat Borat, nyligen. Tre gånger i ett sträck för den fascinerade mig så oerhört! Det har inte jag tidigare gjort, sett en film tre gånger på raken och blivit så fascinerad och märkt att man skulle kunna ha en minut i filmen som diskussionsunderlag i timmar – inte minst i tex. mansgrupper för han utmanar verkligen mansrollerna och vad som män får göra och bete sig mot varandra. Bruno ska föreställa vara en väldigt modemedveten homosexuell man som strävar efter att bli världskändis. Mycket av filmen handlar om att visa den oerhörda rädsla och hat det finns hos många heteromän för homosexuella män. En av de mest extrema avsnitten i filmen är när man försöker göra en homoporrfilm mellan Sacha Baron och den där äldre gubben, ca 80 år som var Republikanernas representant i presidentvalet i USA, där han var mottävlare mot Barack  Obama på slutet. Hur de kunde lura in honom i ett hotellrum förbi alla vakter kan jag inte förstå.

 Den här filmen är verkligen en parodi på hur samhället fungerar när det gäller media, politik osv. Filmen är delvis en humorfilm, delvis en väldigt avancerad form av dolda kameran där man utsatt högt uppsatta politiker och kända kändisar för olika spratt och ifrågasättanden. Den är verkligen en politisk satir av högsta nivå men även satir på många andra sätt också, bland annat hur desperata en del mänskor kan vara för att få bli kända och synas i media själva eller att deras barn får göra det.

För att få verkligt utbyte av filmen bör man först ske själva den vanliga filmen, sedan kommentarspåret där Sacha Baron själv och en till som gjorde filmen – möjligen att det var regissören berättar om bakgrunden till de olika händelserna. Flera gånger blir skådespelarna och de övriga i filmteamet utsatta för regelrätta mordförsök eller polisjakter. Farligast för Sacha Baron var nog när han gick fram och tillbaks i ett strikt judiskt kvarter i Mellanöstern, Jordanien tror jag, klädd i en parodi på den judiska gamla klädstilen, fast i kort-kort och homomodestil då han blir jagad längs en gata.

När jag såg filmen kunde jag gissa till mig för de mesta vilka som var invigda att det var en slags dolda kameran-stil på det hela och vilka som inte var det. Men när det gällde när Bruno intervjuade mammor och pappor till skådespelarbarn om vad de skulle vilja utsätta sina barn för trodde jag att föräldrarna var invigda och bara spelade, men jag blev chockad när jag såg kommentarspårsfilmen och fick veta att de var beredda på att gå så långt för att få sina barn att bli kändisar. Oerhört obehagligt!

Många gånger får Sacha Baron improvisera väldigt snabbt i absurda situationer, samtidigt som han utsätter så många andra, både kändisar och okända mänskor för helt absurda situationer själv.

Det är ytterst sällan man ser en så bra och genomskådande parodi på vilka spelregler som finns i dagens samhälle som filmen Bruno. Såna här filmer och annan konst borde verkligen skapas och få komma fram mycket, mycket mera! Min lilla totalt inkompletta rescension här är långt ifrån fullständig.

Jag vet inte  hur mycket jag ska berätta för att inte avslöja allt för mycket för den som inte sett filmen ännu – som jag hoppas jag kan locka att verkligen se den. Motspelare till Bruno är främst den svenske skådespelaren Gustav Hammarlund som föreställer vara hans assistent och partner. Han spelar en mycket trygg, jordnära och realistisk person som gör filmen ännu bättre än den skulle ha varit utan den aspekten också.

Det skulle vara mycket intressant om fler filmer som testade dessa företeelser i samhället spelades in även här i Sverige och i Dalarna. Man kunde visa på fördomar mot lesbiska, funktionshindrade, äldre, invandrare, muslimer, kommunalpolitik, ta upp frågan om vargens vara eller icke vara som exempel.

fredag 22 april 2011

Föredrag om de arkeologiska utgrävningarna hos Stig Hansson i Jönshyttan på Säters Biblioteks Kulturhörna


Onsdagen den 20:de April 2011 klockan 18.30 var det föredrag om utgrävningarna  om familjen Stig Hansson i Jönshyttan som nog gjordes förra året. Föredraget hölls av en gubbe med skägg som jag inte visste namnet på som pratade redigt och bra och höll sig till ämnet.

Av Länsantikvarien hade man fått tillstånd att gräva ut ett fem gånger tre meter stort område i den gamla husgrunden. Dock fick man absolut inte flytta på några grundstenar alls. Själva byggnaden har långt tidigare flyttats till Säters Kungsgård. Ursprungsbyggnaden i Jönshyttan som de grävt ut var från 1400-talet. Huset var ovanligt stort på den tiden, tio gånger tjugofem meter. Vanligtvis hade hus bara ett rum och kök och att man vanligtvis bara bodde i köket där det fanns eldstad i alla fall under de kallare årstiderna.

Stig Hansson var väldigt rik och ägde 40 gårdar som efter hans och hans hustrus död lades beslag på av kung Gustav Vasa. Stig och hans hustru var motståndare till Gustav Vasa som lät avrätta dem. Stigs dotter Karin Stigsdotter var ju gift med ägaren till Ornässtugan och räddade ju livet på den dåvarande kungen genom dasset i Ornässtugan. Stig Hansson var Bergsman och chef över Silvbergs gruva.

På den tiden, runt år 1500 fanns inte Säter och det verkade inte ha bott några mänskor där Säters centralort nu finns.

Man hade funnit en pilspets i utgrävningarna som verkade vara tillverkad för att genomtränga harnesk och därför borde ha varit från medeltiden. Man fann också mycket ben efter havsfisk såsom torsk. Det verkade som om man åt betydligt mer havsfisk än insjöfisk. Verkade som man saltade eller torkade fisken. Avträde kastade man ut genom fönstret och genom förstubron och högar av skräp fanns i huset mest mot väggarna.

Det var väldigt stor skillnad mellan de fattiga och rika och de som bestämde och inte bestämde och de som inte hade så mycket pengar inte hade så mycket att säga till om på den tiden.

onsdag 13 april 2011

Clas Yngströms föredrag om Borlänges musikhistoria på Wasabryggeriet

Tisdagen den 12:te April anordnade Lokalhistoriska Sällskapet tillsammans med ABF en ytterligare berättarkväll på Wasabryggeriet i Borlänge. Den här gången var det gitarristen Clas Yngström som höll föredrag och visade bilder om Borlänges musik- och pophistoria.


Det var fullsatt i lokalen. Det stod smutsig disk lite här och var där inne. Verkar som många fikat där inne. Kanske att caféet i samma byggnad var öppet eller nyss hade varit där och sittplatserna där inne inte räckt till?

Tyvärr hade jag inte möjlighet att stanna och lyssna på föredraget så länge pga. ohälsoskäl. Men det var trevligt och Clas pratade humoristiskt och lättsamt. Han började med att berätta om sin barndom och hur fascinerad han blev av dåtidens rock- och popmusik när han var i 8-årsådern och fick en singelskiva av sin farbror Bo. Med The Shanes som han spelade nästan dygnet runt. En av medlemmarna i detta band hade stora glasögon och många som gillade det bandet ville se ut som honom och köpte därför många glasögon med fönsterglas.

Clas önskade sig en likadan elgitarr som en av killarna i bandet och började spara sin veckopeng som var 1 krona. Men det räckte inte långt. Dock fick han en i present av sin pappa 2 år senare.

Han och några till killar bildade ett band i Borlänge och så var det några andra som bildade ett till.

tisdag 12 april 2011

Foton från ett dimmigt och disigt Säter 3 April 2011

Riksväg 70 på väg söderut mot Säters norra infart i närheten av Uggelbo.
Strax efter avfarten från Smedjebacksvägen på Torggatan på väg mot centrum. Lidéns Möbler syns som en röd byggnad framåt och Willys osynligt till vänster.

Fasaden på Säterbostäders gamla hyreshus till vänster i bild på Järnvägsgatan.
Säters Turistbyrå.
Gamla Skyddade Verkstaden längst bort på Nämnsbovägen sett från Riksväg 70.

måndag 11 april 2011

Märkliga fartgränsregler i Enbacka

Det är verkligen märkliga fartgränsregler i Enbacka som hör till Gustafs i Säters kommuns norra del.

Från Bullerbacken på Morbyvägen och ned mot Enbacka - fram mot korsningen mot landsvägen i hörnet vid Gustafs Pizzeria och Bondenära så är det skyltning med 30 km/timme som fartgräns. Men de sista ca 20 metrarna fram till korsningen så står det 50-skyltar på bägge sidor av vägen. Ser ju helt komiskt och absurt ut! Hur ska någon hinna få upp farten och dessutom tvärnita på ca 20 meter??? Eller är det någon skämtare som varit framme och satt dit skyltarna eller att de glömts att tas bort tidigare när 30-sträckan infördes? Det kan ju nästan vara farligt och distraherande för en del förare att plötsligt få syn på 50-skyltar strax innan en korsning.

fredag 8 april 2011

F.d. Kulturministern Bengt Göransson föreläste på Vänsterhörnet i Borlänge

Torsdagen den 7:de April hade Vänsterhörnet i Borlänge fullsatt med publik igen. Denna gång var det f.d. Kulturministern Bengt Göransson som höll föredrag som varade ca 1 timme. Det var väldigt bra. Han var strukturerad, välplanerad, serverade skarpa nutidsiakttagelser oavbrutet, hade humor och var ödmjuk.


Föredraget kallades ´Ingen jävla Berit´och ända sedan detta föredrag utannonserades för några månader sedan har jag funderat på vad det betydde. Men ganska snabbt förklarade han detta. Därför att hans pappa som bodde i Stockholm för ca 20 år sedan sökte till sin hemkommun om att få flytta till något slags ålderdomshem. Han hade önskat svar från Socialförvaltningen men fick brevsvar med underskriften ´Berit´- en person som hade utrett att hans behov att få flytta dit inte var tillräckligt stort. Pappan hade känt sig kränkt för han hade inte önskat något svar från någon Berit utan för Socialförvaltningen eller någon liknande myndighet.

Hela hans föredrag genomsyras av avslöjandet av det här omänskliga samhället som byggs upp och existerar idag och att individerna måste mötas med respekt av myndigheterna.

Numera kallas man ofta kund av olika typer av omsorgsverksamhet. Tex. som funktionshindrad, äldre inom äldreomsorgen osv. Jag har också märkt att det relativt nya ordet brukare också börjar få stryka på foten för det allt vanligare kund.

Även elever inom grundskolan börjar kallas för kunder istället för barn. Det har visst kommit upp ett nytt förslag att barn som går i friskolor ska få ersättning i pengar ifall de inte fått godkänt i vissa betyg, ungefär som kunder som reklamerar en vara. Låter märkligt. Isåfall kanske ingen strävar efter att få godkända betyg utan vill ha pengarna istället.

När jag var tonåring tyckte jag ordet ´samhällsmedborgare´var läskigt. Som om man vore en robot i ett samhälle som styrdes av de som hade makten. Jag ville mer tillhöra den vilda naturen. Men detta uttryck kanske hade sina positiva sidor för numera kallas vi inte ens det enligt föredragshållaren utan att vi kallas Skattebetalare. Han menade också att den enda gemensamma nämnaren för Skattebetalarna är att vi inte vill betala skatt. Vad skatten ska användas till finns det oerhört delade meningar om. Han menade att det är viktigt att bli sedd som individ och samhällsmedborgare och inte som skattebetalare.

Han tycker att Nyliberalismen liknar den gamla Sovjetstaten där staten ska styra det mesta in i minsta detalj. Att tex. kommuninvånarna ska ha en dialog med tjänstemännen inom kommunerna istället för med de som är med i politiska partier. Att kommunpolitiken blivit automatisk utan någon egentlig dialog. Han menade också att numera måste konstnärer som ska utföra ett verk enligt beställning få direktiv uppifrån hur verket ska se ut.

Han sa att det som tex. politiker är viktigt att ha en dialog och lyssna på de personer de företräder. Att många – speciellt män – sitter tillbakalutade vid sammanträdesbord och kläcker ur sig direktiv och tyckanden och för envägskommunikation på det viset och lyssnar förskräckt efter reaktioner.

Bengt Göransson menar att ordet kommunikation fått en annan innebörd på sistone. Förr innebar det en inlyssnande dialog och kanske ibland konflikt. Numera är det mer envägskommunikation med direktiv och information från de som har makten till de som inte har det.

Dock var han positiv på så sätt att mänskorna i nutidens samhälle på många vis kan vara mer delaktiga och har mer makt över sina liv och över förändringar än tex. för 100-150 år sedan.

Bengt pratade en del om skillnaden mellan frihet och valfrihet. Valfrihet är att välja mellan tex. olika varor som andra tillverkat i ett begränsat antal former. Äkta frihet är något mer grundläggande som man skapar själv, mer omfattande.

Han avslutar kvällen med att han ser flera tecken på mänskocivilsationens undergång bland annat med de ökade klyftorna i samhället. De som är rika är inte fria utan de måste ha en massa vakter och larm speciellt utomlands. Jag tror han har rätt i det där med civilisationens undergång. Det kan vara positivt också för då kan någonting mycket, mycket bättre byggas upp också av omtänksamma, medvetna mänskor.

torsdag 7 april 2011

Foton från Grängshammar 6 april 2011

Motiv: Ån, Silvbergs kyrka, ruinerna efter det gamla kolhuset, slaggstensladugård

onsdag 6 april 2011

Vänsterpartiet i Säter´s månadsmöte 4 April bland annat med planering av 1 Maj-firandet

Måndagen 4 April 2011 klockan 18 hade vi möte med Vänsterpartiet på Pizzeria Athena i Säter. 7 personer var närvarande. Det blev ett ovanligt kort möte, på drygt 1 timme bara. Pekka Hoss-Andersson var mötesordförande.

Några saker togs upp.

Bland annat att en miljökommitté bildats inom kommunen där Niklas Groop deltar från Vänsterpartiet.

Det diskuterades lite om att Azman Högberg som ej är medlem i partiet lämnat 4 medborgarförslag och pratpresenterade dem på senaste kommunfullmäktigemötet i Rådhussalen torsdagen innan. Handlade om ett liknande system som Ta-Till-Vara-Verkstaden i Borlänge, återlämning av glödlampor i bostadsområdena, att man fick lämna in saker som var felfria och skänka dem på ett speciellt ställe och hushållsavfallskomposter i bostadsområdena.

Det var en del rapporter från olika möten också.Bland annat Årsmötet med Semesterhemsförening Viljan där Vänsterpartiet i Säter varit med 5 ombud dagen innan.

Vänsterpartiet i Säter får åka med 1 ombud till ABF:s årsmöte i Folkparken i Hedemora 13 April. Men vi vet inte ännu om det är någon som kan åka dit.

1 Maj firandet planerades också. Vi ska delta i Socialdemokraternas tåg och hoppa på vid Rådhustorget klockan 10.30 ungefär och det blir sedan firande av 1 Maj på Rådhustorget från klockan 14 med sång av Fusse, bjudning på gratis fika och korv, tal av några personer som inte var helt klara ännu. Vi fick även med oss affischer som vi ska sätta upp i de olika kommundelarna inför 1 Maj-firandet.

lördag 2 april 2011

Svenska Motståndsrörelsen och en Antirasistisk manifestation stod på varsinn sida av Stationsgatan i Borlänge idag

Lördagen 2 April klockan 12.30 var det en antirasistisk manifestation i hörnet av Borganäsvägen och Stationsgatan åt The Body Shop-hållet. Huvudarrangörer var Victor Nilsson och Daniel Riazat som skickat ut information om detta bland annat på Facebook.


Klockan 13 började sedan en till manifestation på andra sidan denna gatukorsning, utanför Café Esplanaden. Där var det Svenska Motståndsrörelsen med vita och gröna fanor med några slags T-liknande runor som stod på led längs väggen. Men innan dess hade de samlats vid Maximkiosken.

Antirasisterna såg ut att vara betydligt fler än motståndarsidan. De stod bland annat med en stor gul banderoll mellan sig och många vita A4-lappar med text som jag inte såg vad det stod på och ropade.

Jag hade dålig koll på vad som egentligen hände för jag var på så pass stort avstånd den mesta tiden. Jag såg att det stod många och fotograferade och filmade denna manifestation. Det var väldigt många poliser närvarande med både vanliga polisbilar och pikébussar.

fredag 1 april 2011

Staketnära foton från den kommunala Förskolan i Mora By. Fotograferat 1 April 2011


Ovan: Några foton på staketet som skyddar och hindrar några av de yngsta Gustafsborna att möta världen utanför dagisets begränsade område. Det liknar en fängelserastplats till viss del. Är det brott de begått för att förvaras där att de fötts till Planeten Jorden?


Ovan: Ett mystiskt hål som nyligen gjorts från utsidan in i myrstacken som till hälften befinner sig inne i rastgården till dagiset. Är det en mänska eller ett djur som gjort detta mystiska hål som går in till vänster i myrstacken?

Ovan: Cykelstället vid förskolan.
Ovan: Närbild av parkeringsplatsen vid förskolan.

Skogsstig nära förskolan.