måndag 1 november 2010

Anhöriga som hemsamariter i Borlänge

I senaste numret av Annonsbladet Borlänge/Gagnef stod det en liten notis som gjorde mig förvånad. Det stod att det i nuvarande läge finns 29 anställda hemsamariter inom Borlänge kommun som arbetar enbart med anhöriga. Ungefär samma system som där tex. en make eller maka, förälder osv. kan vara personlig assistent åt sin anhöriga, anställd via kommunen eller ett privat alternativ.

Jag hade inte haft en aning om att detta fenomen existerade över huvud taget. Vet ej om det existerar i andra kommuner. Har aldrig hört talas om det i Säters kommun eller någon annanstans över huvud taget. Det här måste vara någonting helt annat än anhörigvårdare dessutom. Jag förstår inte skillnaden mellan anhörigvårdare och anhörig anställd som hemsamarit.

Om jag fattat saken rätt så handlade det om invandrade brukare som ej kan svenska och att det då inte skulle fungera med en svensktalande hemsamarit.

Deras tjänster skulle snart upphöra. Men om inga andra alternativ finns ska de ändå i framtiden anställa hemsamariter inom detta system.

De säger upp dessa personer med motiveringen att de ej kan garantera kvalitén på omsorgen.

Hummm...finns det någon kvalité över huvud taget inom hemtjänst i Sverige idag där de flesta personliga och livsnödvändiga behov förnekas av behovsbedömare och oerhört med snålt tilltagen tid är tilldelad plus att personalens behov sätts framför brukarna väldigt ofta?

Att jobba inom hemtjänsten är ungefär som att vara elitidrottare, att springa fortast och göra olika moment oerhört snabbt.

Blir invandrare lika ofta som svenskar beviljade anhörigvårdare?

1 kommentar:

  1. Hundar rastas av hemtjänsten ibland i smyg Katter matas och kattlådor rengörs också.
    Det finns hemsamariter som är omtänksamma och godhjärtade. Vårdtagarna behöver ha det sällskapet som djur innebär.

    SvaraRadera