Idag mellan klockan 14-17 ungefär var jag på filmvisning på Säters Biografmuseum. Jag var inte där hela tiden och missade en del av filmerna -mest den om Christer Johnsson- och fikat i en mellanpaus helt.
Det var massor med folk i publiken, fullt. Men bara en vände och gick hem igen trots att de fixade fram stolar på sidan av på slutet. Det var en mycket stor majoritet äldre personer i publiken.
Filmerna hade Roland Engvall gjort- han är pensionerad journalist på Dala-Demokraten och han var själv närvarande men sa inte så mycket mellan filmerna. Filmerna var nya-den nyaste var nog den med Thomas Lundblad som gjordes 14 Oktober 2010.
Stefan Lindfors presenterade filmvisningen i början. Han tycker att det borde göras en ny s.k. sockenfilm om Säter, liknande den som gjordes på 1950-talet. Men hur skulle en sådan bli, i ett det mer teknologiska urbana och internationella samhälle vi lever i? Viktigt att dokumentera hembygden i nuet, det tycker jag också. Men det glöms kanske ofta bort. På vissa vis var ju tex. Säter lite internationellt förut också med invandrade tyskar som jobbade i myntverket m.m.
Mänskor reser och flyttar mer idag och kanske glömmer bort närmiljöorientering i högre utsträckningen idag?
En film om f.d. färghandlarna Josefsson skulle visas men hade tappats bort så man visade andra filmer istället.
Den första handlade om den pensionerade 91-åriga polisen K-G Arderbäck som själv var närvarande i publiken.Han berättade om sin fattiga uppväxt i Horndal och hur han sedan började brottas och därför ansågs så stark så han fick jobb först som smed i Långshyttan och sedan som polis i först Hedemora och Säter. Var enklare att bli polis då och han berättade lågmält och komiskt om olika dråpligheter som polis.
Sedan var det en film om Nils Hagström som arbetat 18 år som vaktmästare på hembygdsmuseet Åsgårdarna. Han berättade bla. om hembygdsmuseets och dess enskilda byggnades historia.
Nästa film handlade om Christer Johnsson som hade en herrekipering i många år med filmning av hans utförsäljning i början av dessa år med lite kul kommentarer av expediter och kunder.
Sist visades en film om en yngre person än de övriga, musikern Thomas Lundblad som levt och lever ett väldigt intensivt liv som musiker, sysslar med hästar, varit ishockeytränare osv. så han blev utbränd ett tag. Han berättade om musikens roll genom sitt liv och hur han fick stipendium pga. sitt skickliga fiolspelande redan som 14-årig och fick resa till Tyskland. Han spelade olika typer av fiolmusik väldigt skickligt och visade upp sin fiol från 1600-talet. Han hade samarbetat med massor med kända musiker tex. Roxette och ackompanjerat operasångaren Pavarotti.
Jättebra porträtterande filmer. Borde göras många fler sådana mot ytliga deckare och annat skräp.
söndag 31 oktober 2010
Fyra filmer av Roland Engvall som handlar om kända Säterbor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar