onsdag 3 november 2010

Däggdjursmärkning och kontroll

Jag har svårt att förstå resonemanget och argumenten till att det ska vara obligatoriskt att märka vissa djur tex.katter och att de skulle få högre status om de var märkta tex. genom microchips. Är det en bättre livskvalité för katter att sövas ned för att kunna chippas och kontrolleras och kanske att chippet vandrar runt och skadar inre organ på något sätt? Är det att vara varsam och ge omsorg om någon genom att utsätta kroppen för onödiga påfrestningar som narkos innebär??? Om jag förstått saken rätt så måste katter sövas för att chippas. Katter har ju mer eller mindre varit vilda och fria i många, många tusen år. Inte tror jag mänskor behandlar katter bättre bara för de har ett scanningsbart chip i sig.

Jag undrar varför man som mänska skulle få en bättre livskvalité för att man tex. skaffar ett nytt ID-kort så som jag mot min vilja nyligen gjort. Den mesta tiden av mitt vuxna och även barnliv har jag sträva efter och lyckats att leva utan giltigt ID-kort. Ja, det kan bli problem om någon kapar ens identitet med tanke på det samhälle vi byggt upp med tiden med kontakt med många mänskor och där man inte kunde bekräfta de flesta mänskors identitet genom personlig kännedom som i mindre samhällen. Och man får vara glad till att vi mänskor slipper chippas.

Det verkar som om de som föder upp raskaniner har fått problem på sistone med märkningen också. Jag vet inte om jag fattat alla turer rätt men det har blivit någon ny lag-kanske genom EU- att kaniner också ska chippas. Och då behöver de sövas. Och kaniner är i regel mycket känsliga för narkos så det är bara till yttersta nöds som veterinärer söver kaniner ens för nödvändiga operationer för ofta dör de av själva sövningen eller att de svälter ihjäl efteråt för de har svårt att få igång aptiten av någon anledning jag ej känner till. Dessutom ska visst en sövning och chippning kosta runt 450 kronor medan försäljingen av en raskanin i många fall uppgår till det blygsamma 200 kronor och ändå är en förlust ekonomiskt med alla omkostnader för uppfödningen. Fullkomligt vanvettiga regler! Men vissa kaninuppfödare har fått någon slags uppskovstid med denna metod och får ringmärka dem runt bakbenet istället eftersom denna metod är tillåten i England. Men kan det inte ställa till problem också med eksem, hö och pinnar som kan fasta innanför, att ringen blir för liten medan kaninen växer m.m.? Men den gamla metoden med tatuering i örat var ju också läskigt och smärtsamt. Finns det ingen lokalbedövning att ge isåfall? Eller trycka med tassavtryck ungefär som fingeravtryck och därmed kunna stärka sin  härstamningsfina kaninidentitet?

6 kommentarer:

  1. Det är många katter som har kommit till rätta tack vare märkning. Det borde vara lag på detta. det är så synd om villsekommna katter. Läs i pia perssons blogg i falukuriren. Det är nog bara en bråk del av alla bortsprungna katter. märkningen sker ju i samband med kastrering och då sövs dom ju ändå!!!

    SvaraRadera
  2. Vissa katter kanske längtar hem. Vissa njuter av frihetan att jaga, träffa en partner, upptäcka världen och går hem när de känner för det. Och gillar inte om de hämtas hem i förtid. Vissa går iväg för att söka sig ett nytt hem för de inte trivs. Ska inte de ha friheten att få flytta om de finner ett nytt hem på egen hand? Hemskt om chippen kan skada inre blodkärl och organ och katten kanske dör.Dumt om alla katter kastreras för övrigt.Hemskt med tillvänjning av chipmärkning så mänskor accepterar det på sig själva. Det kan leda till ett totalitärt samhälle där man blir mer sårbar om maktfullkomliga personer kommer till makten. I ett sånt samhälle kunde tex. inte några judar ha kunnat gömma sig och överleva som under andra världskriget.

    SvaraRadera
  3. Det finns massor av exempel på katter som farit illa och hittats tack vare märkning. Om din katt skulle försvinna skulle du inte leta utan bara tro att den har gått och vill vara fri . Eller att den inte trivs hos dig och hittat ett nytt bättre hem. En okastrerad katt kan få 3-4 kullar per år, det är svårt att hitta BRA hem till alla ungar utan dom måste avlivas. Bättre att kastrera så många som möjligt så det blir svårt att få tag i en katt. På så sätt höjer man kattens status. Då skaffar man inte en katt och se kastar ut den när man tröttnat. Sommar kattens öde vore inte så hemskt om det var så som du verkar tro, att dom kan klarar sig själv och väljer att försvinna!!!

    SvaraRadera
  4. Jag är inte helt emot märkning däremot är jag emot chipmärkning. För det kan få hemska konsekvenser. Det finns ju alternativa metoder till märkning tex. på halsband, i öron m.m. Då ser man iallafall om det skulle bli en ytlig infektion och kan behandla den när den uppkommer. Inte så lätt att märka om ett chip skadar något viktigare organ inuti kroppen. Om någon kattsjukdom tex. skulle börja härja fritt som det inte ens fanns vaccin mot vore det bra om det fanns många okastrerade katter också. Dessutom finns ju P-piller för katter.

    SvaraRadera
  5. Ja som det nu är så är det alldles för lätt att skaffa katt . Det blir en slit o släng vara. Bara att dumpa när man tröttnat typ sommar katt!

    SvaraRadera
  6. Ja det är hemskt när mänskor dumpar djur! Men högre priser på dem behöver inte vara lösningen på detta. Är mänskor nonchalanta så är dom det ändå. Kanske finns rika mänskor som tycker det är tufft att köpa dyra djur och dumpa dem. Har hört att rika mänskor gillar att köpa 2 champanjeflaskor som är dyra och hälla ut den ena för att visa sig vara tuffa.
    Många fattiga mänskor värderar sina gratis katter högt.
    Jag har läst statistik om att 50 % av alla hundar som köps omplaceras efter ett år. Och hundar kan ju lätt kosta över 10 000 kronor.

    SvaraRadera