fredag 27 augusti 2010

Radioinspelning med Säters kommunpolitiker på Rådhustorget

Onsdagen den 25 Augusti var det radionspelning med Sveriges Radios lokala sändningar i paviljongen på Rådhustorget i Säter ca mellan klockan 15.00-15.50.

Det var lite paus i direktsändningen med musik, nyheter och trafikvarning m.m.

Vissa frågor har de spelat in tidigare och spelade upp i direktsändningen som politikerna fick svara på.

Man tog även upp en fråga som någon Säterbo frågat på chatten de haft via Södra Dalarnas Tidning en kväll tidigare i veckan. Den fråga de tog upp var att någon tyckte att det var viktigare att ta itu med buskörningarna på stan i centrala Säter än frågan om Biografmuseet. Det var någon eller några politiker som diskuterade detta, minns inte exakt vilka men även Boxar-Bosse Bergman fick säga vad han tyckte och vara med i debatten. Han menade att det är lugnare periodvis på stan när ungdomarna sitter tex. i fängelse. När de kommer ut igen så blir det bråkigt igen. Han menade att det borde sitta övervakningskameror kring Salutorget och att polisen kunde komma dit när de såg att det var mycket bilåkningar runt och bråk. Att man fick strunta i integriteten. Jag tycker dock integriteten är väldigt viktig för alla och att inte mänskor som är både nyktra och drogfria och som är ute i ärliga avsikter inte ska anses som skumma och övervakas för de ibland eller ofta vistas utomhus på nätterna.

Verkade som flera efterfrågade mer polisnärvaro. Men hjälper det helt egentligen? Egentligen borde man väl ta itu med grunderna till det hela, att de här ungdomarna mår dåligt på något sätt?

Två och två politiker togs fram för debatt, en från varje block och de fick diskutera. Det blev dock aldrig några direkt hårda ord eller så tyckte jag.

Det mesta kände jag till sedan tidigare. Två nyheter var det dock för mig. Att Resursskolan för barn med särskilda behov tex. AD/HD och Asperger lagts ned - var det ena. Göran Johansson från BUN som reprersenterar Vänsterpartiet sa att det är viktigt att de integreras i vanliga klasser. Delvis är det bra. Men då ska väl även de som inte har denna problematik integreras med de som har det också och att man gör särskilda anpassningar för alla? Hoppas det fungerar. Vet inte hur det går till heller. Får försöka fråga mig fram med tiden. Kanske de har skärmar i klassrummen som de som är känsliga för mycket sinnersintryck sitter bakom och/eller fler assistenter? Eller så far dessa elever illa och kanske inte alls kan gå i skolan i någon hög utsträckning? Ingen aning hur det fungerar i Säter just nu.

Den andra nyheten var att Boxar-Bosse Bergman har en blogg som jag snabbt sedan fann på internet.

Det diskuterades en del om Biografmuseet och många är oroade för att det ska försvinna och den framtida finansieringen är oviss.

Kommunalrådet Abbe Ronsten representerar Socialdemokraterna och han sa inga bestämda besked om något direkt. Han upplyste att 20 % av Säters invånare är 65 år eller äldre och det är en ganska låg siffra ändå.

Marit Ragnarsson värnar om landsbygden och bland annat att eleverna på landsbygden inte ska få så långa skoldagar. Verkar ha blivit ett kaos på många vis med transporterna av skoleleverna som behöver åka buss till och från skolan sedan skolstarten. Två föräldrar var representerade där och hade klagomål på detta. Själva programmet började med detta.

Lars-Evert Dahlberg representerade Kristdemokraterna och Erik Kall Miljöpartiet. Tommy Andersson representerade Moderaterna. Jag tror inte att Folkpartiet hade någon representant på plats trots att de sitter i majoritet och har ett vice kommunalråd.

Alla ville förbättra för Säter och få väljare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar