torsdag 22 oktober 2009

Vänsterpartiets nya förslag på en solidarisk sjukförsäkring

Jag läste till min glädje idag ett förslag på en ny slags solidarisk sjukförsäkring med snabb rehabilitering som har publicerats på Vänsterpartiets riks-hemsida idag.

Det låter som ett bra förslag där den sjukskrivne eller funktionshindrades individuella vilja och resurser snabbt ska tas till vara och att rehabiliteringen ska vara mer utifrån den enskildes resurser och behov. Att man ska skippa otryggheten med begränsad sjukskrivning och istället tidsbegränsa tiden innan den sjukskrivne ska få rehabilitering och en utredning. Ett system som mer bygger på tillit till den som är drabbad av ohälsa. Att man inte ska förlora en massa pengar och ha detta också som en stressfaktor som gör att man blir ännu mer sjuk och funktionshindrad.

Att känna tillhörighet och förtroende är ju en viktig del i att må bra och tillfriskna. Den här skurkifieringen och nedlåtande synen på den av ohälsa drabbade förstärker bara cellernas oförmåga att kommunicera med varandra som är ett tecken på ohälsa. Så som relationerna i ett samhälle fungerar eller icke fungerar så fungerar också ofta cellerna i en och samma kropp.Känner sig individen som betydelsefull och någon man tror på så får cellerna i kroppen mer livsglädje och kan hjälpas åt att kommunicera och förstärka varandra i en helhet också.

Det låter också bra att det ska finnas många fler alternativ att gå till än den reguljära arbetsmarknaden. Samtidigt får det ju inte vara underbetalda eller meningslösa förvarings-sysselsättningar eller för monotont. Man skulle ha uttryckt sig mer detaljerat i hur man går till väga.

Hoppas verkligen det här förslaget går igenom och kan finansieras på något sätt. För egentligen så betalar det sig själv många gånger om i slutänden.

Jag hoppas att även de som behöver ha personlig assistent med sig för att arbeta och de som har udda funktionshinder också får ta del i denna förhoppningsvis framtida reform.

Jag hoppas också även att alternativa behandlingsmetoder kan ingå i denna nya typ av rehabilitering.

Man har också föreslagit att inrätta en slags Rehabiliteringsmyndighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar