torsdag 15 oktober 2009

Föredrag om kattpsykologi

I går kväll, onsdagen den 14:de Oktober, råkade jag ramla in på ett föredrag om katters beteenden och behov på Wasabryggeriet i Borlänge.

Det var en kvinnlig person från Skåne som inte presenterade sig med namn - så vitt jag märkte som höll föredraget. Hon jobbade för ett kattmatsföretag som någon slags rådgivare samt är någon slags beteenderådgivare för katter.

Föredraget anordnades av Djurmagazinet i Borlänge.

Fast jag haft egna katter i mer än 25 år fick jag lära mig väldigt mycket nytt.

Att katter ursprungligen är ensamlevande ökendjur som behöver ha en del öken i sitt hem för att må bra. Sand som är mjuk som de kan krafsa ned sin avföring i och gömma den så inga större rovdjur vet att en katt finns där.

Katter har bara ungefär hälften så många smaklökar som mänskan och är inte såna finsmakare som mänskan ofta trott men de måste hålla koll på att maten de äter är fräsch eftersom de inte har någon flock som hjälper att kolla upp detta åt dem.

Den äldsta katten blev 40 år gammal.

Det finns ca 1,5 miljoner katter i Sverige nu - varav ca 150 000 registerade raskatter.

Katter går ofta och kissar och skiter på olämpliga ställen om de känner sig hotade och behöver markera revir. Tex. kan dofter från katter utifrån lukta in genom ventiler och då kissar innekatter inomhus där ventilen går in i huset som exempel.

De behöver känna sig trygga och ha utsikt från kattlådan och kan känna sig trängda om de måste gå på en kattlåda inne på en trång toalett.

Har man flera katter brukar de ofta ha olika roller. Ledaren som är avmätt och vågar ej leka och se fjantig ut är ofta en hona en s.k. Drottning som bara sätter de andra på plats bara när det behövs. Sedan finns det ofta en underhuggare som vill ha ledarens roll som ofta ställer till problem och stökar runt och kuvar de andra katterna. Och så brukar en av katterna ha rollen som polis som inspekterar hemmet regelbundet och vaktar utanför kattlådan så de andra inte får gå på toa som de vill. Brukar också finnas en kuvad katt med stirrig blick som ibland blir nervös och slickar kala fläckar i sin päls och får stryk av de andra katterna.

Katter gillar att se på DVD-filmer som finns för katter tex. med fåglar eller insekter som finns. Men det är bäst att de får titta på en platt-TV för de kan försöka anfalla djuren och kan sticka sönder plasma-TV-skärmar.

De katter som jämt är inomhus behöver mycket stimulans i form av olika leksaker som man kan alternera, DVD-filmer, klätterstolpar, mycket sällskap av mänskor m.m.

Olika raser har olika beteenden och temperament. Tex. vanliga bondkatter och brittisk korthår tar det lugnt och rör sig långsamt och asiater och andra långsträckta katter är mer livliga och energiska. Dessa två kattyper kommer inte alltid så bra överens.

Hon sa mycket mer också som jag inte kommer ihåg eller hinner skriva ned här.

Men det är viktigt att förstå katterna och varför de beter sig som de gör. De är en så viktig del av samhället och familjerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar