lördag 10 oktober 2009

Konst i Kvadrat i Borlänge kommun

För första gången har jag varit och kollat runt lite på konstspaningsrundan Konst i Kvadrat som pågår runt om i Borlänge och Faluns kommuner. Dock höll jag mig till Borlänge kommun enbart under denna dagstur.

Jag publicerar inte några bilder på några alster – själva kärnan i denna konstspaningsrunda- för att inte komma i klammeri med lagen och de olika konstnärernas upphovsrätt.

Turligt nog var det ett perfekt strålande solskensväder med frisk luft ute för denna konstrunda. Jag fick intrycket att de flesta både konstnärer och publiken bestod mest av äldre mänskor.
Jag hann dock bara med att titta på några av utställarna inom Borlänge kommun
Först bar det av till närmaste anhalten. Västra flygeln i Rommehedslägret. Där ställde Veronica Vinternatt ut sina jättehärliga och glittrande fantasifulla tavlor med guldreleifer. Hon verkade mycket positiv och talade en del om att leva i nuet och att hon ville förmedla detta med en målning av ett träd. Kanske jag tyckte bäst om hennes tavlor på hela det här arrangemanget.- på delad förstaplats med sista anhaltens konstnär, men egentligen kan man inte jämföra olika stilar. Hon hade sin egen stil i alla fall och var yngre än de andra konstnärerna i alla fall som vi träffade på personligen. Hon kommer ursprungligen från Borlänge men bor utanför Gävle numera. Hon har även en blogg där man kan se några av tavlorna på http://veronica-vinternatt.blogspot.com/.

När man åkte runt fick man spana efter de där skyltarna med ett tänt stearinljus i mitten som är symbolen för Konst i Kvadrat.

Nästa anhalt var i en villa nära Fornby folkhögskola. Där i trädgården fanns en del fina växtarrangemang. Nere i den stora källaren fanns en himla massa konstverk av olika slag till salu. Lappteknik av Ann Sterner i ett mindre rum. Det jag först såg var att hon har gjort grytlappar av ett tyg med motiv med Svartvita kossor som jag själv har en tygbit av hemma.

Britt-Marie Sellfors har gjort en enorm massa hängen av keramik som var fina. Alla möjliga motiv tex. små hängen med diverse folkdräkter runt om i Dalarna, även från Silvberg som jag inte ens visste hade en egen folkdräkt.

En Inger Tuohy hade också konstverk där. Vet ej om det var Britt-Marie eller Inger som hade en massa jättefina målningar på hundar och katter och filminspelning med en helikopter som var jättebra bland annat.

Sedan for vi till Galleri Mg i Gylle centrum med två stora salar en halvtrappa ned. Det var det enda stället där det var massor med folk och jättemycket trängsel. Där var det några konstnärer som hade en samlingsutställning i en hall och så i en annan hall fanns det enstaka smakprov från alla konstnärer som deltog i Konst i Kvadrat, även i Falun. Fina mandalan av Sören Grind, skålar med tallkronor som bas, jättefina tavlor av diverse slag. En stor tavla med måsar som såg ut som ett foto nästan, en vas som såg ut som en korsettklänning, vindspel med små speglar m.m.

När vi kom till Kulturhuset Svanen så mötte vi en massa folk som bar ut osålda loppisgrejer för dom hade visst avslutat en loppis i stora salen. I en något mindre sal fanns det massor med konstnärer med diverse tavlor, keramik m.m. Det verkade mest vara gamla tanter som ställde ut sina tavlor. Det var väldigt mysigt och fint inrett bland annat med rönnbär. En tant hade en torkad ljuslila blomma av en kronärtskocka som hon köpt för att äta upp men den blev liggande och blev för gammal och började plötsligt blomma.

Utställarna där hade nog mest natur och djur som tema.

En tant som hette Spåls i efternamn hade målat en vacker tavla av husen i Hushagen i Borlänge som jag blev extra förtjust i.

Sedan åkte vi till Grinds lada i Tomnäs mellan Ornäs och Kyna. Där hade det visst varit något musikuppträdande tidigare på en scen där inne. Det var ganska kallt där inne fast de hade någon slags infravärmegrunka påslagen. Diverse fina tavlor och alster där också bland annat en jättefin grön groda. Det serverades ekologiska ätbarheter där bla. färskt tunnbröd och fika men vi åt inget där. När vi kom dit så sprang en katt med en levande sprattlande råtta i munnen där utanför.

Sedan åkte vi till Storsten, en by mellan Ornäs och Torsång. För att komma in till utställningen där så fick man åka en smal slingrande väg vid en infart där de hängt upp tyger som flaggor. Där längs vägens bägge sidor hade det ställts upp massor med stenfigurtoppar liksom, ungefär som buddhisterna använder till någonting i Tibet, minns ej vad det heter.
Vid entrén hade man en originell metod att räkna besökarna. Man fick ta upp en kotte ur en hink och lägga i en låda för varje besökare.

Det var jättefint i trädgården där med linssoppaservering från ett medeltida riddartält och uteservering. Vi åt god och varm linssoppa där. I trädgården hade det varit diktuppläsning klockan 14 innan vi kom dit. I trädgården hängde även breda hängmattor gjorda av trasmattor med liksom vindspel av speglar längs sidorna och under som var jättefint. Det fanns en hel massa tavlor och alster gjorda av flera konstnärer bland annat i trä.
En svanslös Manx-katt satt där utanför och spanade.
Maire Sundblom i en nyare villadel av Torsång blev sista anhalten för oss denna dag. Det var den mysigaste och trevligaste miljön. Det var inte så mycket folk där heller.

Vid vägen fanns ett bord där det serverades en del godis och chips, cider men även vitt vin – det sistnämnda har inte serverats på något annat ställe vi varit till. Men vi drack inget sådant. Men godis chips osv. fanns på de flesta andra ställen. Fanns ett vackert arrangemang med bla. rönnbär där också.

Turligt nog var det ju vackert och soligt och hon hade ställt ut de flesta av sina stora färggranna tavlor utomhus både under tak och direkt under öppen blå hösthimmel. Men vissa tavlor fanns också inomhus. Hon verkade ha en enorm produktion och tavlorna var väldigt vackra och härliga. Både personliga och avbildande och fantasifulla i en enda röra. Där fanns originalet till en av de härligaste bilderna jag sett på sistone-en struts med ett lysande ägg och Sahlins Struts kycklingbyggnad som sedan brann ned. Har sett denna tavla i vykortsform i en kiosk. Dock är det inte hennes tavlor som säljs i Sahlins Struts café utan de är målade av en annan strutskonstnär. En tavla med en skog med höga träd och solen som strilade in emellan träden tyckte jag också var extra bra och några väldigt levande och bra ansiktsporträtt av mänskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar