onsdag 21 oktober 2009

Frihets- och integritetsbrott mot funktionshindrade och äldre verkar inte räknas

Jag läste lite idag i Stefan Dangardts frågespalt på Dalarnas Tidningar. Han är polis och vad jag förstått fortfarande politiker inom Folkpartiet inom Säters kommun. Bra med en sån där frågespalt på internet.

En kvinna hade frågat om vad som räknas som brott mot den personliga friheten och integriteten. Då räknade han upp en massa om förföljelse via SMS och telefon, att folk inte lämnas ens hem om man säger till eller andra saker.

När jag läser sånt här tänker jag ju att det är ju bra. Men samtidigt så är rättsskyddet extremt undergrävet och verkar inte gälla när det gäller funktionshindrade och äldre.

Skulle en frisk mänska eller någon som kan gå ut själv utanför sitt hem bli frihetsberövad och kidnappad även en kortare tid av annan person än myndighet pga. den personen gjort något extremt olagligt - så kan den som frihetsberövar bli dömd till långa fängelsestraff.

Men äldre och funktionshindrade som på grund av sina egna funktionshinder och brist på hjälpmedel - fysiska eller av personal - ej kan lämna sina egna hem på flera år så räknas det inte så frihetsberövande utan vård och omsorg. Fast de vill komma ut utanför sitt hem och mycket väl skulle klara det med hjälp av annan person och/eller tekniska hjälpmedel. Det är rejäl skillnad på folk och folk.

1 kommentar:

  1. ja Det verkar som vem som helst kan råka ut för samhällets dåliga hantering.
    Hälsningar:
    Bengt Orr

    SvaraRadera