lördag 2 juni 2012

Pat Byrne från Storbrittannien föreläste på Vänsterhörnet i Borlänge


Tisdagen den 29:de Maj var det cafékväll på Vänsterhörnet i Borlänge. Vanligtvis brukar det vara på måndagar men den här gången ändrade man dag. Det verkade som man hade något öppet vanligt månadsmöte dagen innan.

Det verkade vara en ung kille som var aktiv inom Socialdemokraterna som var ansvarig för mötet. Han erbjöd sig att översätta föreläsaren men det var ingen som tyckte det behövdes. Han var så välartikulerad och pratade i lagom takt och väldigt tydligt ändå. Vi var 13 personer på mötet som mest.

Den inbjudna föreläsaren var Pat Byrne från Storbrittanninen. Han såg ut att vara runt 60 år gammal och är journalist, författare och Labourpolitiker.

 Grunden i hans föreläsning var att det finns andra fungerande bättre alternativ till det kapitalistiska systemet. Han talade om att det vore bättre om bankerna vore medlemsägda och inte hade så stor makt.

Han menade också att den ekonomiska krisen och de ekonomiska skillnaderna mellan fattiga och rika inte funnits om den 1 procent av de rikaste i västvärlden betalade skatt. Det är det de inte gör tex. storföretagen. Företagen i USA registerar sig i delstaten Delaware där de inte behöver betala skatt. Och andra skriver sig tex. i Schweiz, Caymanöarna osv.

Han menade att fackföreningarna borde samarbeta mer med kunder osv. så det inte skulle bli så stora konflikter tex. när det gällde spårvagnstrafiken i London där resenärerna blev upprörda när tågen stod still och de inte kunde ta sig bland annat till sina arbeten.

Pat menade att man bör ha jordnära visioner och planer för att förändra samhället till att slippa ifrån kapitalismen och inte måla upp och försöka förverkliga en massa utopier.

Under sitt besök i Sverige besökte han även Läkerolfabriken i Gävle.

Han menade att media har en stor roll i samhället och att det är bättre att gå ut direkt via egna mediakanaler tex. att olika skolor hade egna TV-kanaler och bloggar- än att media drivs av kapitalistiska intressen.

Inom EU vill man helst inte ha någon pensionsålder alls, man kallar det för ´frihet att jobba till man är i 80-årsåldern´.

Han berättade också en del om Margret Thatcher och när hon var premiärminister i Storbritannien och det lät inte så positivt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar