måndag 18 juni 2012

Fantastisk konsert i Tomnäs Lada

På eftermiddagen och kvällen lördagen den 16:de Juni var det den årliga konserten i Tomnäs Lada hos Peter Grind med fru i samma by strax utanför Ornäs. Det var första gången jag var med där. Det var helt underbara musiker och en väldigt bra stämning.

Vi började med en 2 timmar lång låtverkstad då vi delades in i två grupper. De med instrument och de som sjöng i en kör och vi tränade in en folkmusiklåt som jag faktiskt inte vet vad det var för någon. Sedan framförde vi den på scenen sent, vid 22.30 ungefär. Kören och instrumentspelarna framförde en låt tillsammans alltså.

Under kvällen var det en kvinna från Gävle som engagerade sig starkt i gatubarn i Kathmandu-Nepals huvudstad. De lever under erbarmliga förhållanden. Pojkarna sniffar ofta lim och fryser. Flickorna kidnappas ofta till bordeller i Indiens storstäder. Hon hade byggt ett hem för 13 flickor och rustat upp det. Under kvällen samlades över 7 000 kronor in för dessa.

Hon höll föredrag med bildspel från sina resor dit.

Det spelades och sjöngs med mycket glädje, skratt och experimentlusta. Jag minns inte vad alla artister hette. Många framförde sina egna kompositioner. Gruppen Caleido framförde helt fantastisk musik blandad mellan Svensk och Indisk folkmusik. Violinisten, en tjej från Indien är helt fantastisk på detta instrument. Hon kanske var den som agerade mest på scen. Även med några som kallade sig Tomnäs Expressen och med sin blivande make som var fantastisk att spela långa klassiska stycken på ett klaviaturinstrument.

Sångerskan i den tillfälliga konstellationen Tomnäs Expressen-Anna Stark tror jag hon hette-sjöng jättebra bland annat Route 66.

Någon som hette Sofie spelade på det härliga instrumentet Vevlira.

Någon som hette Reidar spelade med en Emma från Stockholm folkmusik från Sverige. Hon spelade munspel-han durdragspel.

Man kunde grilla på gården, se på konstutställning i ladan m.m. och en stenhuggare i Orsa ställde ut sitt instrument gjort av långa stora diabasstenar i trädgården.

 En kille som gått ut gymnasiet hade gjort egna svärd och var klädd i en 34 kilo tung rustning som han gjort som arbete i gymnasiet. Han hade lagt ned otroligt med tid och energi på den. Den skulle föreställa vara från 1100- eller 1300-talet tror jag. Några av musikerna spelade på den.

Några spelade på instrument som gjorts av avloppsrör som man blåste i på tvären och lät härligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar