tisdag 8 maj 2012

Busstrafik för unga, rondeller, kommunbudget m.m. som diskuterades på Vänsterhörnet i Borlänge 7 Maj


Måndag 7 Maj var det dags för det vanliga måndagsmötet med Vänsterpartiet i  Borlänge på Vänsterhörnet på Vattugatan 5. Den här gången var vi 19 personer närvarande och borden hade ställts i en fyrkant. Vi bjöds på vindruvor, drycker och pistagevetelängder.

Den här gången råkade mötet dra ut på tiden och bli ungefär en timme längre än planerat och var det vanligen blir. Dessutom kändes det lite segt. Komprimerat med fakta om Borlänges kommunpolitik bland annat.

Det började diskuteras om att det förslagits att bygga en ytterligare rondell mellan OK och Max drive in-restaurangen i Borlänge och man fördjupade sig i en massa detaljer angående detta. Det var förslag på att man ska få åka in den vägen men inte ut, så att vägen ska bli enkelriktad istället. Det diskuterades också om rondellinflationen i Borlänge och detaljer gällande detta.

Leif Lindström redogjorde för dagens kommunstyrelsemöte där Vänsterpartiet bland annat lagt ett förslag för att införa fria busskort inom kommunen för barn och ungdomar. Men det hade fått avslag med motivationen att ungdomarna och barnen är för feta och lata. Leif hade suttit och dragit in magen på mötet och funderat om han själv var för lat för att få äga ett busskort inom Dalatrafik. Jag tycker det här avslaget är absurt eftersom många kanske behöver transportera sig miltals och kanske inte är så friska alla gånger heller och det blir mindre skjutsanden fram och tillbaks bland annat till och från olika idrottsträningar med föräldrarna och deras bilar. Miljötänkandet hade inte alls tagits med och inte utretts över huvud taget ordentligt. Till saken hör att Borlänges Kommunpolitiker Peter Hultqvist nyligen delat ut pris till Avesta kommun för de infört gratis busskort till barn och ungdomar.

Trots att barn och ungdomar ska få vara med och säga sitt i kommunen så hade deras organisationer inte fått tycka till alls i frågan. Egentligen är det ett brott mot barnkonventionen ensligt FN som Borlänge kommun anslutit sig till.

 Det diskuterades bland annat också om den usla budget som läggs i Borlänge kommun. Alliansen, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna brukar samarbeta även när det gäller en budget men Vänsterpartiet måste göra sin egen och det bättre och man har nu en månad på sig att göra detta.

Borlänge kommun får inte längre låna pengar, för de har redan en skuld på 5 miljarder kronor och har  bara råd att betala av räntorna, ej amortera. Det håller ej i längden. Omsorg, skola m.m. har fått betala med enorma nedskärningar på grund av detta. Samtidigt finns det verksamhet som har immunitet mot nedskärningarna. Och det är inte inom den lagstadgade verksamheten.

Det finns värdegrundsdokument, lagstadgade verksamheter m.m. som det ej finns budget för. Man budgeterar till exempel till för få hemtjänsttimmar och det verkar vara allmänt kaos inom Borlänge kommuns ekonomi.

Det diskuterades också om att det saknas en borgerlig politik i Borlänge kommun som kan vara en nödvändig motståndare till Vänsterpartiet. Alliansen samarbetar med och är så lik Socialdemokraterna. Dock nämndes en skicklig Folkpartipolitiker som jag glömt namnet på. Det sades också att politiken och den politiska spänningen i Dalarna i princip är död. Att det är tjänstemännen som ofta har makten och att de olika rollerna tjänstemännen respektive politikerna har är utsuddade.

 Det analyserades också en del angående det senaste 1 Maj-firandet på Gammelgården. Jag var själv inte med just på detta 1 Maj-firande. Men det hade bara kommit dit 70 personer ungefär men de flesta som var med verkade tycka det var bra.

Man analyserade hur man ska få dit fler mänskor. Det var väldigt många olika perspektiv och aspekter som togs upp angående detta. En del mänskor tycker det är häftigt och vill gå med i demonstrationståget som dock gick genom Forssa detta år och knappt någon såg dem och det var oklart vilka som man demonstrerade mot som kunde se dem. En del personer vill bara delta i arrangemangen på plats. Vissa skäms för att komma och ta del av det sistnämnda utan att gå med i själva demonstrationståget. Man trodde att någon stor artist tex. Peter Carlsson och Blå Grodorna skulle kunna dra en massa publik. Samtidigt är det det politiska budskapet och kampen som måste i stå i centrum denna dag. Kanske man kunde lägga arrangemanget på tidig kvällstid så att fler kunde delta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar