torsdag 1 december 2011

Göran Bryntez föredrag om energibesparing inom EU-länderna

Onsdagen den 30:de November klockan 18 höll Göran Bryntze föredrag i Storstugan på Fornby Folkhögskola om att spara energi inom EU. Han har tidigare varit ordförande i föreningen Nej till Eu.

Han pratade snabbt och effektivt om statistik och visade en massa jämförelser i siffror och diagram av olika slag över olika länder inom EU. Det gick så snabbt så jag missade mycket verkade det som.

Föreläsningen pågick nog bara någon timme med fika efteråt. Gott te och både sockerkaka och goda tjockare hårda chokladkakor serverades. Det var nästan fullsatt i lokalen. Kanske den största publiken där jag sett på någon av onsdagskvällarna som är öppna för allmänheten där på denna folkhögskola.

 En sak råkade jag missa som en annan person upplyste mig sedan om att han nämnt. Gatulyktorna med egna solfångare som bara lyser när någon rör sig i närheten av dem. De verkade tillverkas i Sverige. Första gången jag hört talas om dylika var av Fia Wikström i Säter alldeles nyligen.

Han lät verkligt positiv när det gäller EU-ländernas energibesparing bland annat av el. Lät nästan lite överoptimistiskt som om länderna redan 9 år innan redan uppnått mål som de haft inne i denna framtid. Tyskland verkade vara mest energieffektiv och har satsat enormt på solkraft.

Speciellt solkraft pratade han mycket och ivrigt om. Tekniken inom detta område utvecklas enormt snabbt och överskrider sin egen möjliga kapacitet tex. med reflexer från vattenytor och snö i solsken. Dessutom blir denna teknik billigare och billigare.

George Bush den yngre ansåg han inte vara någon sann miljövän men han nämnde en anekdot om honom när han fick veta att en massa adaptrar som står på stand-by-läge drar en massa ström så kallade han dem ´vampyrer som skulle tas bort´.

Kvarnsvedens Pappersbruk ska visst vara Borlänges största energislukare. Som kompensation till detta är dom extremt energisnåla på sina toaletter och kontor. Bland annat så har de inga lysknappar på toaletterna utan de stängs av och på automatiskt när folk går in och ut från dem. Många som i början gick in på dem försökte stänga av lysknappen och den enda knapp som fanns att trycka på var larmknappen på handikapptoaletterna som det larmades på hej vilt i och med detta.

Avslutningsvis sa han att kärnkraften är onödig och kan avvecklas. Solkraften m.m. kan ersätta detta. Och man kan effektivisera vattenkraften med bättre och fler och kanske bredare turbiner så det inte blir så mycket spill vid tex. vår- och höstflod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar