lördag 31 december 2011
Foton från Sörbo Nyårsaftonen 2011
Etiketter:
Borlänge kommun,
fotografering,
is,
landsbygd,
lantbruk,
skogsväg,
Södertuna,
Sörbo,
åkrar
fredag 30 december 2011
Foton på Sävstjärns is Juldagen 2011
Etiketter:
fotografering,
Kullsveden,
sjö,
Säters kommun,
Sävstjärn,
vass
tisdag 27 december 2011
Stormen Dagmar
I julhelgen drog stormen/orkanen Dagmar även fram genom Säters och Borlänges kommuner. Natten till Annandag Jul var det strömavbrott klockan 2-8 i Mora By i Gustafs. Samma tid hade en massa kvistar och betongskyltar blåst omkring inne i Borlänge och den där ljusjulgranen i Grådarondellen hade vält omkull och gått sönder.
Det var ganska stor förödelse i Sörbo också. Massor med vindfällen över vägar och i skogen. Staket och Gärdesgårdar har blåst omkull. Liknande i Hovgårdstrakten. Här är några foton därifrån. Men det har blåst ännu starkare inatt så det kanske har fallit ännu mer träd och bråte.
Norbo var nästan instängt med träd över vägarna. Bland annat var det helt blockerat mellan Grängshammar och Sandvik.
Det var ganska stor förödelse i Sörbo också. Massor med vindfällen över vägar och i skogen. Staket och Gärdesgårdar har blåst omkull. Liknande i Hovgårdstrakten. Här är några foton därifrån. Men det har blåst ännu starkare inatt så det kanske har fallit ännu mer träd och bråte.
Norbo var nästan instängt med träd över vägarna. Bland annat var det helt blockerat mellan Grängshammar och Sandvik.
Etiketter:
fotografering,
Grådarondellen,
julgran,
rotvälta,
stormen Dagmar,
Säters kommun,
vindfällen
lördag 24 december 2011
torsdag 22 december 2011
Säsongavslut på Vänsterhörnet i Borlänge
Måndag 19 December 2011 klockan 18 var det årets sista möte med Vänsterpartiet i Borlänge på Vänsterhörnet. Det var kanske halvfullt med folk där, räknade ej antalet närvarande. Leif Lindström pratade mycket och var verkligen i sitt esse och det bara strömmade klokroliga analyser av politiken och dagens samhälle.
Det var också diskussioner om att Borlänge kommun har hiskeliga skulder och inga ordentliga avbetalningsplaner.
Två olika typer av publikationer delades ut. Dels information om vårterminens kommande studiecirkel på torsdagskvällarna på Vänsterhörnet med invandrare, att stödja dem på olika vis bland annat med språket.
Det fanns också en tjockare mer omfattande publikation på flera sidor som handlade om någon slags programförklaring för Borlängevänstern och att man hade avslut på någon slags studiecirkel om detta.
Men det började bland annat att diskuteras om en eventuell byggnation av en ny skola i Torsång. Det verkade nästan vara uppgjort på förhand att det inte skulle bli någon skola där för de som skulle lägga förslag på hur byggnaden skulle se ut skulle enligt diskussionen ha orealistiska och dåliga förslag som bryter mot gällande byggnadsnormer som ändå inte kunde godkännas.
Det var också diskussioner om att en person hade överklagat byggnationen av Ikea och att det finns såna personer som överklagar det mesta som görs kommunalt även på en annan ort i Dalarna där det varit mycket mer omfattande och krånglat till det rejält.
Diskussioner fördes också om bostadsmarknaden och bostadspolitiken. Att många ser tex. en villa man äger själv som något man investerar i och som man kan sälja till vinst. Medan Leif Lindström främst betraktar tex. en villa och annan bostad något som man ska bo och leva i och känna sig trygg i och ha integritet i. Det var också diskussioner om hur dyrt det är att bygga nya lägenheter som ingen isåfall har råd att bygga och bo i trots att stor bostadsbrist råder. Det var för och emot låg och hög standard på nya bostäder. Om man kunde ha lite lägre standard på nybyggda lägenheter så man hade råd att hyra dem. Men få vill nog ha det som tex. i Danmark då man hyr tomma lägenheter och själv får sätta in köks- och badrumsutrusning m.m.
Miljöfrågorna och även andra frågor i det där häftet om programmet för politiken kritiserades att vara för luddiga och man skulle ombearbeta det hela så det blev mer konkret.
Man pratade också en del om Somaliska invandrare. Att de ofta saknar utbildning och att de inte fick något skriftspråk förrän 1974 och att de ofta haft småjordbruk innan de kom till Sverige som flyktingar. Många har haft getter. Ofta har de som planerar arbetstillfällen för Somaliska invandrare väldigt konstig syn på arbetsmarknaden och gör flera fel.
måndag 19 december 2011
tisdag 13 december 2011
Julmarknad i f.d. Gustafs Bageri 11 December 2011
På eftermiddagen söndagen 11 December 2011 var det en liten julmarknad i f.d. Gustafs Bageri i Mora By. Jag passerade förbi där ungefär en halvtimme innan det slutade. Det var inte mycket folk där och inte ens några marshaller. Fanns en brokig häst där utanför som användes vid ponnyridning. Man skulle visst få pröva på att åka fyrhjuling också. Det fanns en del marknadsstånd där.
Etiketter:
fyrhjulingar,
Gustafs,
Gustafs Bageri,
julmarknad,
Mora By,
ponnyridning,
Säters kommun
söndag 11 december 2011
lördag 10 december 2011
Janos Pongracz föredrag om Ungern på Fornby Folkhögskola
Onsdagskvällen den 7:de December var det föredrag av Janos Pongrazc som är internationell stipendiat på Fornby Folkhögskola där han även höll föredraget på i Storstugan. Jag skulle tro att han var i 30-årsåldern. Jag vet inte hur länge han studerat svenska. Han pratade om väldigt mycket olika områden gällande politik, kultur osv. –främst ungersk men även lite om den svenska- med många krångliga ord så han hade stora grundläggande kunskaper i språket men det var många lite komiska stavfel och skrivfel det han visade på en vit duk på väggen men för det mesta förstod jag vad han menade. Det var mest roligt och kreativt med de små syftningsfelen. Bland annat skrev han och sa ´västen´flera gånger när han menade västeuropa.
Det var ca 20 personer i publiken. Föredraget var öppet för allmänheten och gratis-även fikat-som vanligt. Jag tror att vi alla tyckte att tiden bara flög fram och det var så fascinerade, spännande, roligt och omväxlande hela tiden.
Under sovjettiden fängslades och mördades flera författare för sina åsikter.
Numera finns bara två partier och det råder en slags diktatur även fast det kallas demokrati. Det är en väldigt populistisk president de har nu.
Han gav exempel på flera uppfinningar som gjorts av ungrare. Bland annat kulspetspennan, färgen i färg-tv-apparater och massor med annat.
Han berättade om den ungerska stäppen och att ungerska språket är släkt med det finska språket. Men det kände jag redan till.
Han tog också upp fördomar och föreställningar om Ungern och Sverige och tog upp föreställningar han hade om Sverige och svenskar. Bland annat trodde han att de flesta svenskar mest åt räkor, fisk och älgkött vilket de flesta av oss protesterade bestämt mot.
Sin hemstad Budapest gillade han verkligen. Den var ursprungligen två städer, Buda som låg på ett berg och Pest som låg på slätten och ett fint grönområde, Margaretaön mitt i floden som gick genom staden. Han visade även ett inslag där hårdrockaren Alice Cooper berättade i en film om hur han gillade den staden och ofta åkte dit tillsammans med sin fru och att det fanns så mycket vackert att upptäcka i just den staden.
Han berättade om mycket annat också och det var ofta kortare allmänna diskussioner även med deltagarna.
fredag 9 december 2011
Datorer prioriteras framför utomhusvistelse på Säters Kommuns förskolor
Kan det vara så att det är brist på personal inom Säters kommuns förskolor?
På en förskola i Gustafsområdet får de små barnen vistas utomhus bara 2 dagar i veckan på grund av personalbrist och att de inte kan hålla reda på alla. Men kan de då inte skjutsa vissa i vagn?
Det låter inget vidare alls, barnen kan ju inte alls må bra av det. Utomhusvistelse måste väl ändå vara det viktigaste på förskolor? Med frisk luft, frihet, motion och lek och få tillhöra naturen? Det kan verkligen inte vara hälsosamt att gå inomhus hela dagarna!
Man ska skaffa några slags läsplattor, några slags datorer, till några dagis i kommunen där barnen ska få lära sig saker ´pedagogiskt´. Men är inte utomhusvistelse så oerhört mycket viktigare? Hur prioriterar man egentligen? En del föräldrar undrar också enligt kommentarer på en dagstidnings hemsida angående detta om personalen är tillräckligt uppmärksam på det som händer omkring dem med barnen om de ska sitta med barn vid dessa läsplattor eller surfplattor eller vad de nu heter. Många barn sitter redan jättemycket vid datorer hemma och kanske lär sig dem bättre på egen hand än med ´hjälp´av ´pedagogisk personal´.
I samhället idag sitter mänskor i många olika åldrar alldeles för långa stunder vid datorerna och blir feta, får dåliga muskler. Är det något att sträva efter? Om de ska sitta vid några datorer med barnen kan de väl isåfall göra det utomhus? Till viss del kan ju datorer och internet vara bra men inte på bekostnad av att barn inte ska få uppleva sin mänskliga rättighet att få vistas utomhus dagligen!!!
Etiketter:
datorer,
dåliga muskler,
fetma,
förskolor,
läsplattor,
Säters kommun,
utomhusvistelse
söndag 4 december 2011
torsdag 1 december 2011
Göran Bryntez föredrag om energibesparing inom EU-länderna
Onsdagen den 30:de November klockan 18 höll Göran Bryntze föredrag i Storstugan på Fornby Folkhögskola om att spara energi inom EU. Han har tidigare varit ordförande i föreningen Nej till Eu.
En sak råkade jag missa som en annan person upplyste mig sedan om att han nämnt. Gatulyktorna med egna solfångare som bara lyser när någon rör sig i närheten av dem. De verkade tillverkas i Sverige. Första gången jag hört talas om dylika var av Fia Wikström i Säter alldeles nyligen.
Han pratade snabbt och effektivt om statistik och visade en massa jämförelser i siffror och diagram av olika slag över olika länder inom EU. Det gick så snabbt så jag missade mycket verkade det som.
Föreläsningen pågick nog bara någon timme med fika efteråt. Gott te och både sockerkaka och goda tjockare hårda chokladkakor serverades. Det var nästan fullsatt i lokalen. Kanske den största publiken där jag sett på någon av onsdagskvällarna som är öppna för allmänheten där på denna folkhögskola.
Han lät verkligt positiv när det gäller EU-ländernas energibesparing bland annat av el. Lät nästan lite överoptimistiskt som om länderna redan 9 år innan redan uppnått mål som de haft inne i denna framtid. Tyskland verkade vara mest energieffektiv och har satsat enormt på solkraft.
Speciellt solkraft pratade han mycket och ivrigt om. Tekniken inom detta område utvecklas enormt snabbt och överskrider sin egen möjliga kapacitet tex. med reflexer från vattenytor och snö i solsken. Dessutom blir denna teknik billigare och billigare.
George Bush den yngre ansåg han inte vara någon sann miljövän men han nämnde en anekdot om honom när han fick veta att en massa adaptrar som står på stand-by-läge drar en massa ström så kallade han dem ´vampyrer som skulle tas bort´.
Kvarnsvedens Pappersbruk ska visst vara Borlänges största energislukare. Som kompensation till detta är dom extremt energisnåla på sina toaletter och kontor. Bland annat så har de inga lysknappar på toaletterna utan de stängs av och på automatiskt när folk går in och ut från dem. Många som i början gick in på dem försökte stänga av lysknappen och den enda knapp som fanns att trycka på var larmknappen på handikapptoaletterna som det larmades på hej vilt i och med detta.
Avslutningsvis sa han att kärnkraften är onödig och kan avvecklas. Solkraften m.m. kan ersätta detta. Och man kan effektivisera vattenkraften med bättre och fler och kanske bredare turbiner så det inte blir så mycket spill vid tex. vår- och höstflod.
Etiketter:
EU,
Fornby Folkhögskola,
Göran Bryntze,
Kvarnsvedens pappersbruk,
kärnkraft,
solenergi,
vattenkraft
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)