fredag 3 december 2010

Gripande framträdande med Linda Fändriks på Vänsterhörnet i Borlänge

På kvällen torsdagen 2 December var det framträdande med Linda Fändriks och hennes musiker som jag tror heter Ronny på Vänsterhörnet i Borlänge. Det var ovanligt tunnsått i publiken. Kanske berodde på att det var - 20 C ute och att det inträffade en cafékväll där på en annan veckodag än de tidigare sedvanliga torsdagarna?

Det var ett ovanligt väderfenomen denna kväll. En massa små snökristaller i luften. Starka lampor orsakade långa ljusstrålar rätt upp i himlen, jättelånga dito, såg ut som om Borlänge var en enda ljudlös konsert med Jean-Michel Jarre.

Men det var inte så mycket sämre med kvällens konsert med Linda och hennes musiker. Jag missade de första 5 minuterna av framträdandet. Tror hon pratade mer intensivt om sin barndom i en missbruksfamilj. För det gjorde hon när jag var på ett liknande framträdande med henne för kanske ca 3-4 år sedan.

Hon berättade om sin bristande självkänsla, djupa depressioner, självanklagelser, krav på sig att alltid vara extremt duktig, utbrändheten när hon arbetade som lärare i Djurås.

Hon sjöng fantastiskt fint och oerhört känslomässigt inlevelsefullt sina egna sånger medan Ronny spelade väldigt samstämt till.

Handlade om att hon sett månen som ljuset i mörkret, att hon läst Kaj Pollacks bok Att välja glädje när hon träffade en alkoholist i en park i Linköping som gav henne en krukväxt när hon precis innan tänkt att alkisen var läskig och att hon tänkt köpa sig själv en krukväxt precis.

Hon berättade om sin sons läskiga operation, kraven på sig att vara en perfekt mamma som promenerade jättemycket med vagn, humoristiskt och lättsamt om det svåra. Hon berättade också om sitt engagemang i RUS.

Hennes sambo har givit henne mycket stöd och föreslog att hon skulle låtsas vara Pellefant som tutade ur sig sin deppighet när hon mådde dåligt.

Det blev fikapaus med gratis dryck och sockerkaka och pratstund också om ohälsa och hälsa. Det sades att man inte kan dela upp mänskor i dom starka och dom svaga och lidande, att livet till viss del består av lidande. Att det är bättre att kalla de som har erfarenhet av lidande  för erfarna och de som ej har erfarenhet av det som oerfarna.

Mycket bra blev sagt tycker jag.

Leif Lindström som ansvarar för cafékvällarna sa många kul och kloka saker också. Och tycker att cafékvällarnas syften främst är till för att mänskor ska mötas och uppleva meningsfullhet och att det är sekundärt hur många procent röster Vänsterpartiet får.

Det diskuterades också om att fler och fler kändisar går ut i media och berättar om sitt psykiska lidande. Det sades att det vore bättre om man framhöll vanligare mänskor tex. industriarbetares mående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar