torsdag 9 december 2010

Biografiförfattaren Klas Gustavsson på Vänsterhörnet

På kvällen tisdagen den 7 December var det nog årets sista cafékväll på Vänsterhörnet på Vattugatan i centrala Borlänge. Det var fullsatt som vanligt. De flesta som var där är trogna besökare på cafékvällarna men jag såg några som var nya tror jag, speciellt några yngre personer, vissa verkade väldigt pålästa om ämnet och ställde frågor. Var många journalister där också med stora kameror med stora blixtar.

Författaren Klas Gustavsson drev inte igång föredraget själv helt utan det var Leif Lindström som drev föredraget framåt med olika frågor som han visst kom på spontant under kvällens gång. Jag trodde först att han var väl förberedd med en massa anteckningsstolpar.

Klas pratade lågmält och det var lite svårt att höra vad han sa ibland längst bak där jag satt, speciellt när man som jag var förkyld och hade lite stopp i öronen.

De pratade om att Cornelis Wreeswijk var en annorlunda udda artist. Han samarbetade inte så lätt med andra artister heller. Klas nämnde ett samarbete med Beppe Wolgers som ej gick så bra då de arbetade totalt annorlunda. Cornelis kom lite vimsig till jobbet vid lunchtid medan Beppe arbetade mer strikt och metodiskt under kontorstid.

Han verkade försörja sig på heltid på bigrafiboksskrivande. Han har skrivit 5 biografier om s.k. folkkära artister som Cornelis Wreeswijk, Gösta Ekman och Beppe Wolgers. Det tog ca 2 år att skriva varje biografi och han fick ha mycket arbetsdisciplin för att slutföra dessa böcker.

Han gjorde alltid grundlig research och frågade ut huvudpersonernas släktingar, arbetskompisar m.m. Bara en av huvudpersonerna har varit levande när han skrivit biografier om dem - Gösta Ekman.

Han har inte intervjuat personer i kronologisk ordning avseende deras ålder då personerna känt dem utan mer geografiskt. Tex. har han åkt till Skåne för att intervjua personer så berättade de ibland kanske både om huvudpersonens barndom och ålderdom.

Det var en frågestund på slutet som flöt på bra.

Egentligen tror jag att alla mänskor vore intressanta att skriva biografier om, om de önskar det. Inte bara kända personer.

Vad har vi för karaktärskändisar idag jämfört med för ca 3 år sedan? Är det mest yta och plastikoperationer som gäller idag och att  vältra sig i skandaler?

Det var en trevlig stämning där i lokalen och bjöds på gratis fika efteråt, för ovanlighetens två sorters mjukt fikabröd istället för ett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar