tisdag 18 maj 2010

Annelie Jordahl berättade om Ellen Key på Vänsterhörnan i Borlänge

Måndagen den 17 Maj var det klockan 18 på kvällen starten för den sista cafékvällen med föreläsningsgäst på Vänsterhörnan i Borlänge.

Det var närmare 40 personer i publiken. Några av dem var nya därför gjorde Leif Lindström ett kort anförande innan föreläsaren tog vid. Han berättade om bakgrunden till de här cafékvällarna.

Föreläsaren- Annelie Jordahl som är litteraturkritiker och författare till 8 böcker pratade engagerat och omväxlande så man kände sig vaken och nyfiken precis hela tiden. Själva föreläsningen var nog på ungefär en timme med frågestund därefter.


Hon bor på landsbygden utanför Katrineholm i Södermanland.

Hon berättade med fokus på sin senaste bok om Ellen Key. Ellen Key var författare som levde på 1800-talet och till 1926. Hon var uppväxt i en rik familj med en mamma som avsade sig att fortsätta vara grevinna och gav dottern eget rum och böcker om feminism. Mamman dog tidigt och hon fick resa runt till andra länder med pappan som satt i riksdagen och skrev tal åt honom redan som 1800-talet.

Under hela sitt liv hade hon många vänner och bekanta inom politiken och litteraturen. Hon kämpade för kvinnors rättigheter och frihet och för rösträtt för kvinnor som hon fick uppleva i slutet av sitt liv.

Hon startade en klubb där fattiga och rika kvinnor skulle umgås, diskutera, dansa och röka cigarr. Denna klubb fanns till 1960-talet.

Hon kämpade för fattigas rättigheter. Och hade många lärjungar tex. Elin Wägner som hon var god vän med.

Ellen lät bygga ett semesterhem som heter Strand vid Vätterns strand dit fattiga kvinnor fick komma på sommarsemester. Hon hade en hjälpreda som hette Malin som hon såg som sin efterträdare. Men hon dränkte sig i Vättern strax innan Ellen själv dog i 70-årsåldern.

Denna författarinna hade för den tiden omvälvande och annorlunda syn på och åsikter om det mesta. Hon förespråkade skilsmässor och ansåg att äktenskap som bara berodde på kärlek var giltiga.

Hon hade själv någon slags platonisk kärleksförbindelse med en gift man som hon brevväxlande väldigt mycket med under 12 års tid. Utdrag ur dessa brev i en förenklad form tog Annelie med i boken.

I diskussionerna efter föreläsningen delade flera med sig av insikten att förtrycket av kvinnor i stort sett är detsamma i världen och Sverige idag jämfört med på Ellens tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar