På kvällen onsdagen den 10:de Juni var det guidad historisk vandring i Grängshammar. Det arrangerades av Centern i Stora Skedvi men var öppen för allmänheten. Gunnar Dicander som är ordförande för hembygdsföreningen i Ulfshyttan var guide.
Turen började i Silvbergs nyrenoverade och nyinvigda kyrka. Dock var jag inte med in just där. Jag fick en broschyr där jag fick läsa om kyrkan iallafall som är ovanlig och vacker med sin åttkantiga form.
Sedan var vi på utsidan av Herrgården i Grängshammar som är stor och gul. Själva huvudbyggnaden var försvunnen, har nog brunnit upp och likaså en flygel som blev rutten och skruttig och revs. Bara en flygel står kvar och används som fritidshus sedan många år tillbaks. Det var ganska kalt i trädgården. Byggnaden står på en hög kulle nära en sjö.
Alldeles där intill så finns Drottning Kristinas Ridgrop.
Vi var också ned till de olika hyttruinerna där det är så vackert. Körde in på parkeringsplatsen där tidigare hammarsmedjan fanns. På motsatta sida finns själva skrovet kvar efter ett gammalt kolhus som nog byggdes 1834. Taket finns inte kvar på någondera. De här slaggstensruinerna ser så vackra ut speciellt sommartid med all grönska omkring. Även vackra blommor och buskar som spridit sig och ruinerna omgest av vackra forsar och rinnande vatten.
Grängshammar hette Grängshyttan från början då det fanns en hytta där. Sedan bytte orten namn till Grängshammar sedan det byggdes en hammarsmedja där. Grängs betyder egentligen gran.
Några som ägt bruket hette Silverstråle för länge sedan, en adlig släkt som troligen är utdöd. Men en person som sedan ägde bruket och var en driftig och bra arkitekt bland annat var Olof Forsgren.
De flesta av de gamla smedbostäderna finns kvar och hyrs ut av ägaren Folke Frank som äger både dem och hyttruinerna. Det är mindre låga och långa hyreshus. En bit ifrån dem finns en gammal slaggstensladugård kvar där de boende i smedlängorna förr i tiden fick ha höns, grisar, spannmål, ved m.m.
Vi blev förevisade ett nybyggt växthus som är 13-kantigt. Men det var meningen det skulle bli 12-kantigt från början.
Vi fick även se ett stort vitt gammalt spannmålsmagasin från utsidan. På övervåningen spelas det innebandy bland alla gamla takstolpar.
Grängshammar är verkligen en vacker gammal by som numera har ca 30 invånare.
fredag 12 juni 2009
Historisk guidning i Grängshammar
Etiketter:
Drottning Kristina,
Grängshammar,
Grängshyttan,
herrgård,
hytta,
Olof Forsgren,
ridgrop,
Silverstråle,
smedbostäder
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar