torsdag 28 oktober 2010

Föredrag om Ayurveda

Ikväll var jag på föredrag om Ayurveda i Borlänge. Ayurveda är en 5000 år gammal alternativmedicinsk metod från Indien och innefattar väldigt många aspekter av livet och naturen.

Mottagningen öppnade för ca 1 månad sedan. Kvinnorna som driver den är utbildade i Umeå. En av dem blev intresserad av läkekonsten för hon själv var väldigt sjuk i psoriasis och tex. inte kunde gå och hade hemska smärtor där den vanliga läkekonsten till slut bara kunde erbjuda henne cellgiftsbehandling och blev botad  av Auyrveda.

De gör diagnostik tex. via att känna på pulsen, titta i ögonen, på tungan, ställa många frågor.

För flera år sedan läste jag en bok av Deepak Chopra om Ayurveda och gjorde ett test på hundratals frågor och där framkom att jag övervägande var av personlighets- och kroppstypen Pittha och näst mest av typen Vata. Vi på föredraget- närmare 10 kvinnor en 1 man- fick göra liknande självtest men med betydligt färre frågor. Samma resultat fick jag denna gång.

Vi fick smaka olika teer som var bra för de 3 olika grundtyper som finns och en del pastor som kändes väldigt koncentrerade och hälsosamma. Samt hårt bröd med smör som man först smält på låg värme och sedan kokat 1 timme och silat bort slaggprodukterna från. Det här smöret ska ha välgörande effekt på olika vis.

För att få en balanserad mage och kunna ta upp näringsämnena i maten så är det bra att dricka en kopp varmt vatten ca 6-7 varje morgon, som att lösa upp en propp i matsmältningssystemet.

De har flera olika slags oljebehandlingar och massagebehandlingar som dock kostar mycket. De har specialbyggda breda och stabila massagebänkar som jag inte sett någon annanstans. En av dem har etn kruka med hål i där det ska droppa varm olja över pannan och huvudet en halvtimme. Två av bänkarna hade tält över sig som kan sänkas ned så man kan få ångbad.

Oljebehandlingen med dropp över huvudet skulle vara bra mot stress och utbrändhet men man måste vila väldigt mycket efter behandlingen.

Jag tror det här kan vara bra och bra komplement och ibland ersättning för den s.k. vanliga s.k. läkekonsten med massor med mediciner som ger hiskeliga biverkningar i många fall och där läkemedelsbolagen tjänar multum. Man ska tänka på att 4000 personer i Sverige dör av felbehandlingar inom den vanliga läkekonsten varje år. När det gäller Ayurveda kan det knappast vara annat än 0.

Jag tycker det är mycket positivt att denna behandlingsform kommit hit till denna del av landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar