lördag 15 augusti 2009

Folkmusikkonsert

Ikväll var jag iväg på en jättebra konsert i Gustafs Församlingsgård. Den pågick ca 2 timmar och fortsatte efteråt med svenskt folkmusikspel med spelmanslag från Säter och Aspeboda med dans, men jag stannade inte så länge.

Inträdet kostade 120 kronor och man hade möjlighet att köpa lotter och notböcker av Ingvar Norman som var spelman och bodde i Säter men lever inte längre. Alla som betalade inträde fick en juice att dricka med sig in. Konserten var i själva församlingssalen. Annars brukar visst denna årliga konsert vara inne i själva kyrkan på andra sidan gatan. Det är verkligen en fin utsikt över älven och åkrarna bort på andra sidan åt öster genom de stora fönstren.

Det var verkligen en blandad konsert där alla som uppträdde var bra på sina sätt.

Göran Hellgren samt en ganska ung tjej, Johanna Eriksson som var klädd i folkdräkt men såg inte så konventionell ut i sammanhanget för hon hade starka färger i håret spelade nyckelharpa tillsammans.

Ann-Christin Östlund-Bäckehag var presentatör och avtackare av artisterna och sjöng några visor då och då under konserten, hon hade en bra och stark röst tyckte jag. Första gången jag hört henne sjunga.

Säters Folkdanslag, med bara kvinnor dansade någon slags dans med bågar av blad på pinnar eller liknande som de gjorde någon slags dansformation med samtidigt som jag tror det var Säters Spelmanslag som spelade.

Det absolut bästa tyckte jag var en 21-årig kille från Vladivostok i Ryssland som hette Dmitry Bahktin som sjöng väldigt bra, inlevelsefullt och skickligt. Först flera kinesiska sånger. Han inledde med en sång som sjöngs vid invigningen av OS i Beijing. Han sjöng också en känd kärlekssång med symboliken ´jag älskar dig lika mycket om Mao älskar ris´. Ibland spelade Kristina Shtegman piano till hans sång. Hon har varit kantor i Säters kyrka tidigare. Och ibland sjöng han till musik från en bandspelare.

Fast han är från Ryssland så kunde han Kinesiska mycket bra med bra uttal lät det som. Han berättade lite om musiken och lite annat på engelska emellanåt. Han var klädd i en kinesisk folkdräkt under hela konserten. Även när han sedan på slutet gick över till att sjunga ryska sånger. Han sa att i Asien är den kinesiska och ryska kulturen en och den samma så det var inte så märkvärdigt. Han sjöng bland annat en känd rysk sång - Natt i Moskva heter den nog på svenska när Arja Saionmaa sjöng in den för flera år sedan men han sjöng den med rysk originaltext.


Han turnerar visst runt mycket i Kina och sjunger deras traditionella sånger.

På slutet var det några utstuderat gammaldags äldre kvinnor som klädde sig som prydliga tanter på kanske 50- och 60-talet men överdrivet som skämtade och sjöng en hel del sånger. Bla. ABBA och Björn Skifs. De skämtade och drog med publiken ända från första stund i entrén innan dom ens skulle upp på scenen. Dom hade bra röster. Men den som såg smalast och minst ut hade grövst röst och hon som såg grov och mest bastant ut av denna grupp som kallar sig Bastanta Tanter hade den mest ljusa och flickaktiga rösten.

Det var mest äldre personer i publiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar