torsdag 9 juni 2011

Hemläxa om energiförbrukning och lampräkning på studiecirkeln om Klimatsmarta Hushåll

Onsdagen 1 Juni 2011 hade vi kurstillfälle nummer två inom Omställning Sverige och Klimatsmarta Hushåll på ABF i Säter.

Vi var få som var närvarande. Men det var trevligt. Vi försökte redovisa hemläxan sedan förra gången. Att räkna antalet lampor vi hade i våra hem. De varierade mellan ett 10-tal till ett 40-tal men vi var nog ganska överens om att alla lamporna behövs men att det är väldigt få man använder ofta. Tex. vissa fönsterlampor, lampor i garderober, i badrum m.m. använder man ju bara korta stunder.

Den andra hemläxan var att mäta strömförbrukningen med apparater lånade från Borlänge Bibliotek. Jag tror inte vi kom fram till något uppseendeväckande. Utom det att en av mätarna var defekt. För det visade samma förbrukning på en pump till en värmepanna i en villa och vattenpumpen till ett akvarium på 80 liter som fungerar helt normalt –alltså inte sprutar ut vatten och fiskar och allt på golvet på någon sekund. Så det var alltså något som inte stämde med denna mätare.

Hemläxan inför nästa kurstillfälle var att under 14 dagar försöka införa köpstopp i våra hushåll och redovisa vid nästa tillfälle vad vi har handlat. För man kan ju inte undvika att köpa nödvändiga saker som tex. toalettpapper om det är slut, nödvändiga livsmedel, mediciner osv. Men det är viktigt att vi tänker över om vi verkligen behöver dessa saker vi köper  och vi ska skriva en lista på det vi köpt och reflektera över våra känslor och hur vi upplever det hela att både köpa och inte köpa saker under den här tiden.

3 kommentarer:

 1. Jag hra provat på att glra ett köpstopp förut =)
  Ja nu stog det att de ska komma regn också..kram

  SvaraRadera
 2. Ja, det har du ju så rätt i. Smart

  SvaraRadera
 3. Personligt uppseendeväckande vad gäller energimätningen, med reservation ifall om det är fel på avläsning, var att en oavfrostad frys verkade dra MINDRE än dator, TV, telefonadapter, där de två sistnämnda inte varit på så mycket..!

  SvaraRadera