lördag 6 mars 2010

Drömkväll med Helena Uhlbäck

Onsdagen den 24 Februari var det ett öppet gratis föredrag med Helena Uhlbäck i Storstugan på Fornby Folkhögskola i södra delen av Borlänge. Föredraget höll på ca 1 1/2 timme.

Helena är lärare på denna skola till vardags och verkar ha en del kunskaper inom sömn och hjärnans påverkan av sömnen och sömnens betydelse och höll föredrag i detta ämne. Dock gick det lite trögt i början då bildvisningen från datorn strulade men till sist fick hon igång tekniken. Det visades ganska enkla och översiktsmässiga bilder som illusterade det hon pratade om.

Det var mest gamla mänskor och ett par tjejer i yngre tonåren i publiken, få i ålderskategorierna där emellan.

Föredraget var ganska allmänt hållet. Själv har jag massor med märkliga och annorlunda sätt att sova och drömma men jag ville inte ta upp en massa avancerade frågor men hade kanske kunnat fråga om fullmånens påverkan på sömnen.

Hon berättade om hur viktigt det är för hjärnan och kroppen att slappna av och att kvalitén på sömnen är viktigast inte hur lång tid man sover. Hon sa att man inte helt kan sova igen om man inte sover någon natt. Däremot så brukar den djupa sömnen utan drömmar bli längre natten efter.

Hon visade en bild över de olika typerna av sömn man hade i olika djup under en natt normalt sett. Ofta så sov man längre än man själv var medveten om. Insomningsskedet kan vara längre än man tror. Ofta har man mer djupsömn utan drömmar i början av en sovperiod och ofta mer drömmar strax innan man vaknar. Det tycker jag stämmer väldigt väl.

De som inte kommer ihåg sina drömmar tyckte hon var lyckligt lottade som då troligen har djupare och bättre sömnkvalité.

I slutet av föreläsningen så visade hon listor med livsmedel som var bra respektive inte bra att äta när man skulle lägga sig och sova. Vissa råd verkade lite motsägelsefulla. Det skulle vara jättebra att äta rent vetemjöl. Men inte vetemjöl som varit uppvärmt tex. bröd med vetemjöl. Men vem vill sitta och sleva i sig skedar med vetemjöl innan man ska somna?

Det var massor med olika saker man kunde äta innan man skulle lägga sig och sova. Varm mjölk, massor med olika slags kött och grönsaker och annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar