onsdag 5 januari 2011

Vargfrågan i södra Dalarna

Nu har det stått i Södra Dalarnas Tidning att representanter från Jägarnas Riksförbund Södra Dalarna har gjort en skrivelse till kommunalråden i Avesta, Hedemora och Säter och frågar var de står i varg- och rovdjursfrågan i dessa kommuner och hur man ställer sig till om man ska importera vargar eller flytta vuxna individer eller plantera ut vargungar i dessa kommuner. Och skriver om hur oerhört synd det är om alla oss invånare i dessa kommuner som gillar att vistas ute i skog och mark att vi fråntas vårt ´livselexir´och möjligheter att promenera med hunden och ha tamdjur utomhus. Och det tycker då minst 99 % av dom jag känner, inklusive de som brukar vistas i naturen, går med sin hund i skogen, plockar bär och svamp och har tamboskap.

HERREGUD vilka lögner!!! Jag är ute och går i skogen varje dag i dessa områden och upplever vargen-som hör hemma här- som TILLFÖRANDE av livselexir och som om naturen blir mer fullkomlig i och med att den finns här- och helst många fler individer. Så att naturen kan sköta sig själv så det inte blir ett stort överflöd med tex. rådjur och älgar som vargarna kan käka upp istället. Målet borde vara att jakten utförd mänskor försvann inom dessa områden och vargen fick sköta detta. De tar sjuka, inavlade och skadade individer. Jägarna tar oftast de friskaste och starkaste älgarna och rådjuren som orsakar genetiska defekter hos dessa arter.

Och inte minst är jägarna ett hotfullt element för personer som gillar att vandra, åka skidor, gå med hunden i skogen och plockar bär och svamp. Man kan ju bli skjuten av misstag. Jägarna skadeskjuter mycket oftare både sina egna och andras hundar eller skjuter på kor och annan tamboskap av misstag och ibland även skördetröskor och traktorer än långvarigt onödigt lidande som vargar orsakar. Och vargar brukar nästan aldrig skada mänskor. Om mänskor blir rädda för att gå i skogen pga. vargar så borde de vara minst lika rädda för Bergatroll och Snöapor för det är lika lika sannolikt att de blir jagade och skadade av dylika varelser som av en varg. Hur det står till med synen och alkoholintaget hos en del jägare är också ytterst tveksamt.

Tamhundar är tämjda vargar som aldrig fått bli vuxna utan hamnat i barnstadiet. När mänskan tämjde vargen kunde man införa jordbruket. Tacken vargen fått för det från mänskan är att bli hatad och avskydd och omgärdad med en massa negativa myter!

Det vore bättre om de olika jägarförbunden betalade skottsäkra västar, visir och hjälmar som skydd för alla jägares skott till alla invånare i dessa tre kommuner. Dessutom borde alla tre kommunernas Turistbyråer ha ett lager med dylik utrusning att låna ut om turisterna vill ut i skog och mark när de är på besök. Dessa skyddskläder måste vara lätta och bekväma att använda - och snygga att bära också. Så även modemedvetna storstadsmänskor gillar dessa kläder.

Om jägarna blir jaktnödiga kan man väl bygga en jaktbunker åt dem inne på Säters sjukhus område och högstadieeleverna kunde konstruera robotar av kålrötter med springande ben som dom fick skjuta på så slipper både djuren i naturen och friluftsälskande mänskor  dem och kan leva i fred!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar