torsdag 19 maj 2011

Start av studiecirkeln Klimatsmarta Hushåll i Säter

Ikväll, onsdagen den 18:de Maj hade vi en trevlig start av studiecirkeln Klimatsmarta hushåll i ABF:s lokal i Säter. Cirkelledare är Fia Wikström. Den här studiecirkeln ingår i Omställning Sverige som har en egen community på internet och även finns på många andra orter i Sverige. I Dalarna tex. i Ludvika och Falun. Ludvika är nog mest aktivt. Eller om det kallas Omställning Västerbergslagen?

Fia har ordnat lån av 5 st. elmätare från Borlänge Bibliotek som något projekt skänkt till det biblioteket. Vi fick långa hem dem för att läsa av och kolla upp hur olika apparater drar el.



26 Maj är vi bjudna till Borlänge Bibliotek för att delta i ett möte och få någon slags redovisning av eller presentation av om något klimatsmart omställningsprojekt med 25 hushåll i Borlänges och Faluns kommuner.

Ordet var fritt på det här mötet med spontana och omväxlande diskussioner bland oss ca 0 deltagare.

I början fick vi presentera oss vilka vi var, vilka frågor vi tyckte var viktiga och ville arbeta med. Maten, odlingen och transporterna verkade stå högt i kurs generellt sett.

Fia har gjort upp ett schema där man får olika slags uppdrag mellan kurstillfällena. Först skulle vi räkna antalet lampor vi har hemma och mäta elförbrukningen. Dock är det svårt eller omöjligt att mäta elförbrukningen hos spisar – om man nu inte råkar ha 1-fas till densamma vilket nog är ovanligt numera. Det tyckte jag var trist för spisen tror jag väl drar ganska mycket el och även oregelbundet. Samtidigt är det ju bra att baka och laga mat själv från grunden så mycket som möjligt för att spara på miljön, transporter osv. på andra vis och att få fräschare mat utan tillsatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar