söndag 27 februari 2011

Föredrag om Ris-Axelina i Borlänge Närradio

För ca 1 år sedan anordnade bland annat ABF och Borlänges Lokalhistoriska Sällskap ett föredrag om Ris-Axelina på Wasabryggeriet i Borlänge. Jag och ca 50 andra personer – eller kanske fler- fick vända utanför på gården för vi fick inte plats där inne. Sedan ordnades samma föredrag några månader senare i Kvarnsveden dit jag inte kunde komma.


Till min stora glädje sändes delar av föredraget i Borlänges Närradio nu denna lördag 26 Februari 2011 från klockan 12.45 och ca 45 minuter framåt.

Det var ett barnbarnsbarn till Ris-Axelina som berättade. I själva verket gillade hon inte namnet Ris som hon visst fått för man gick till henne med barn som hade s.k. Engelska sjukan som led av D-vitaminbrist. Man kallade det i folkmun för att de fått riset.

Axelina blev 75 år och var född i Västmanland men flyttade tidigt till Borlänge. Hon var gift 2 gånger och fick sammanlagt 9 barn. Hon var otroligt skicklig med örter och att behandla mänskor för olika krämpor. Hon behövde ej undersöka dem utan såg vad de led av i deras ögon. Kunde hon inte bota dem skickade hon tex. dem till läkare. Hon lyckades bota en man från TBC med sina örter och det under kontroll av en läkare från Falun som blev så överraskad.

Personer som tvivlade på hennes förmåga och såg ned på henne avfärdade hon och sa saker som hon sett om dem direkt till dem. Hon måste ha haft stora parapsykologiska förmågor.

Det ska finnas de som tillverkat hennes liniment och sålt det men flera ingredienser till den fattades visst för hon brukade alltid köpa hälften av ingredienserna till sina örtblandningar på varsitt ställe. Hon hade lärt sig mycket om örter och behandlingar av sin mamma.

Det var verkligen ett bra och givande radioprogram!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar