torsdag 2 december 2010

Dokumentärfilmaren Torbjörn Lindqvist på Wasabryggeriet

På kvällen den 1 December var det föreläsning och filmvisning med dokumentärfilmaren Torbjörn Lindqvist på Wasabryggeriet i Borlänge. Ett arrangemang med bla. ABF. Det var gratis inträde men man kunde köpa fika och lokalhistoriska böcker från Borlängetrakten i entrén.

Det var inte helt fullsatt. Mest äldre personer- och då mest gubbar i publiken.

Torbjörn var ganska livlig och pratade på ett lättsamt sätt. Han började med att berätta lite om att han höll på att bli utsliten med en dokumentärfilm om Jussi Björling som han håller på med samtidigt som han tyckte det var roligt samt att han hoppade runt och återgav en roll i en revy han hade för många år sedan då han var utklädd till fågelskrämma och berättade en massa om Dalarnas kulturarv.

Han visade två filmer. Dels en från 1963 som inte visats förr som var en stumfilm och handlade om när ett Jussi Björling-sällskap från USA besökte Borlänge, Jussis gav på Stora Tuna Kyrkogård samt hade folkmusikarrangemang i Folkets Park. Han ville att publiken skulle säga till om man såg någon man kände igen men det var inte så många nya personidentifieringar som skedde där på plats.

Den andra filmen var en VHS-film med ganska skruttig teknisk kvalitét som var en dokumentär om Borlänge som han gjort på uppdrag av Borlänge kommun 1985 med bland annat byggnationer, vägar, avfallsåtervinner, industrier, dagis och nya bostadsområden. En del stämmer idag förutom att Kupolen ej fanns då.

Han berättade lite kortfattat om sin karriär bla. som filmfotografutbildade i lumpen, hur han jobbade för Sveriges Television, att han drivit biografer och gått i konkurser.

Han berättade också om filmarkivet i Grängesberg och hur viktigt det är att skicka in sina filmer där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar