söndag 8 augusti 2010

Säterstampen 2010

Igår gick Säterstampen av stapeln i Säters innerstad igen. Ett historiskt arrangemang där man klär ut sig och har teater från 1800-talet och för exakt 100 år sedan.

Det var mycket mer lättframkomligt mellan de olika arrangemangen i år. Mindre avstängt, inte alls lika trångt och rörigt. Jag vet inte om det beror på om arrangemangen var utspridda över en större yta eller om det var färre i publiken.

På Salutorget var det en del gammaldags uppträdanden och marknad med bland annat en hårkulla från Moratrakten, lokalt odlade grönsaker och hemgjorda sylter och safter som allt verkade vara av bra kvalite och fint. Det serverades bland annat kolbullar och kalvdans. Ett litet gårdsmejeri var där och sålde ostar. Glasmästaren cyklade omkring med en vagn där man kunde köpa speglar och kunde gissa vikten på innehållet i en hink och om man var med i tävlingen fick man en liten spegel.

Många höll sina vackra innergårdar öppna som tidigare i år. I år var det fikaservering bland annat inne på gården hos Marianne Eriksson där hon har så många vackra blommor och där det även var en del musikuppträdanden.

Jag lyssnade på ett vackert musikuppträdande med syskonen Maja och Jon Hästö på Josefssons innergård. Men de sjöng även nyare musik tex. av Kent, finstämt och bra.

Något som jag tror var helt nytt och som jag tyckte var intressant var Natural Horsemanship på Kungsgårdsskolans skolgård där ett par tjejer och hästar gjorde en del smått cirkuskonster. När tjejen lyfte på sitt ben gjorde hästen som stod mitt emot henne likadant. De red barbacka. En stund fick en häst gå omkring med en ryttare utan att se något med en blå tröja för ögonen m.m.

I ett hörn vid Vattugränd spelades en liten teaterscen upp med en arbetshäst där en person försökte sälja hästen fast den som sålde den inte ens ägde den. Urban Falk spelade den riktiga hästägaren och protesterade.

Hästar var ett återkommande inslag i arrangemanget. Några hästar gick runt med vagnar som publiken fick åka med i.

Till sist såg jag på ett halvtimmes teaterstycke på en innergård på Västra Långgatan om en gruvstrejk som ska ha inträffat på riktigt vid Bispergs Gruva då arbetarna nästan var rättlösa och det blev lockout. Säterbostäders VD Lennart Eriksson spelade nog en fackföreningsledare och f.d. läraren och rektorn Sten Ljusteräng spelade den osympatiska chefen för gruvan, klädd i brun rock som kom gående i någon slags loftgång högt upp i huset. Där drog man in vårt nuvarande kommunalråd Abbe Ronsten som satt i publiken i skådespelet genom att påstå att han var en av de strejkande arbetarna som skulle få sparken.På slutet avtackade man kultursekreterare Karin Hästö som skrivit manus och regisserat detta skådespel.

Men dom flesta arrangemang missade jag - hann inte var på flera ställen samtidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar