tisdag 22 juni 2010

Katter och senildementa får ej frihetsberövas

Två positiva nyheter angående frihetsfrågor har kommit ut i media de senaste veckorna.

För ca 1-2 veckor sedan rapporterades det om - med anledning av någon dom om lösspringande katter i någon stad i Norrland- (prejudicerande dom???) - att det inte finns någonstans i lagtexten att man kan förbjuda katter att gå fritt i tättbebyggda områden. Att inte ens fastighetsägare kan förbjuda det i vissa hyreshusområden som exempel. Att det är ett olagligt beslut.

Men det gäller väl efter den gamla vanliga lagen? Jag har läst att det ska föreslås ett totalförbud mot lösgående katter i tätorter framöver. Men detta kanske inte tagits till beslut i Riksdagen ännu? Hoppas inte ett sådant vanvettigt förslag går igenom, isåfall är det något av det totalt vanvettiga Sveriges Riksdag kommer att göra!

Ett annat frihetsbeslut är att från 15 Juni i år så ska tex. äldreboenden ej få låsa in gamla senila och förvirrade mänskor. På sätt och vis är det ju bra. De ska ju inte behöva sitta i ett slags fängelse bara för de är gamla och sjuka! Samtidigt kan det ju orsaka en del problem på olika vis, att de virrar iväg och lever sig in i sina föreställningar, kanske kan frysa ihjäl på vintern eller råka ut för trafikolyckor.

Det bästa vore om anhöriga och personal kunde hänga med dem ut när de vill det. Och på ett varsamt sätt prata med dem om sina inre världar, kanske om de tror att de ska besöka eller redan ser personer som varit döda i tex. 52 år och be dem berätta om dem. Eller om de vill gå till ett arbete försöka ordna en liten surrogatarbetsplats med enklare arbetsplatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar